Vlada će i u budućnosti podupirati projekte koji emancipiraju bogatstvo kulture i povijesti Međimurja

  • Slika /Vijesti/2021/srpanj/13 srpnja/VRH_9235 (1).png

"Hvala svima koji su omogućili da svi Čakovčani i Čakovčanke, Međimurke i Međimurci, kao i sve Hrvatice i Hrvati, ali i brojni gušiti koji su došli ovdje na sjeverozapad Hrvatske, u Međimurje, posjete stari grad, osvijeste kakvo bogatstvo, ljepotu, baštinu i povijest ima Međimurje", kazao je predsjednik Vlade Plenković otvarajući Riznicu Međimurja. 
 
Dokaz koliko je korisno članstvo u Europskoj uniji
 
Napomenuo je kako smo u vremenu pandemije COVID-19 imali zastoje i ometanja u svim aspektima našeg društvenog i gospodarskog života, stoga mu je posebno drago da je riječ o kulturi, jer  ona je ta koja nas oplemenjuje.
 
"Zato je lijepo svjedočiti revitalizaciji niza kulturnih zbivanja posljednjih tjedana da izvođači mogu pred publikom pokazati sve ono što je lijepo i što su htjeli prezentirati kao dio svog rada i dio svog iskustva", dodao je.  
 
Istaknuo je da će Vlada i u budućnosti nastojati podupirati ovakve projekte koji emancipiraju bogatstvo naše kulture, povijesti i tradicije.
 
Projekt je 85 posto financiran europskim sredstvima, uz 15-postotono sudjelovanje Međimurske županije i još je jedna potvrda koliko je članstvo u Europskoj uniji korisno, naglasio je predsjednik Vlade.
 
"U okviru 1,5 milijardi do sada ugovorenih sredstava za Međimursku županiju, a više od 900 milijuna kuna samo za grad Čakovec, predstavlja jedan od najvidljivijih i najkvalitetnijih europskih projekata”, kazao je Plenković, dodavši da vjeruje da će Vlada u suradnji s jedinicama lokalne i područne samouprave realizirati još niz ovako korisnih i kvalitetnih projekata koji pokrivaju i kulturu i turizam.
 
Župan Posavec rekao je da je ovo najvrjedniji spomenik feudalne baštine u Hrvatskoj čija je obnova trajala nekoliko godina, a koji na jednom prostoru predstavlja dio naše kulture, tradicije i identiteta.
 
Raditi na boljem i bržem povezivanju sjeverozapada Hrvatske sa Zagrebom
 
Upitan je li se na sastancima razgovaralo o željezničkom povezivanju Međimurja sa Zagrebom, župan Posavec je rekao kako očekuje da u iskorištavanju europskih fondova vrlo važno mjesto zauzme i željeznička pruga Kotoriba – Čakovec – Varaždin – Zagreb.
 
Predsjednik Vlade naglasio je da je, što se tiče prometne infrastrukture, Hrvatska u proteklim godinama uložila ogromna sredstva u cestovnu infrastrukturu, osobito u autoceste, a velika su sredstva investirana i u obnovu zračnih luka.

"Imamo, praktički renesansu na hrvatskoj obali, grade se i prometne i ribarske luke. Dakle, onaj modalitet prometa koji je ostao kao dio infrastrukture u koji trebamo ulagati je, zasigurno, željeznica", kazao je te istaknuo kako je nedavno usvojeno sektorsko pismo plana investicija u sektor željeznica.
 
"Naravno da je jedan od projekata na kojemu ćemo raditi i bolje, učinkovitije, brže povezivanje sjeverozapada Hrvatske, prije svega sa Zagrebom, i na tom tragu i župan i ostali akteri vode razgovore i s resornim ministrom i s Hrvatskim željeznicama", rekao je predsjednik Hrvatske Vlade.
 
Posjet Čakovcu premijer Plenković je završio obilaskom radova na rekonstrukciji i dogradnji regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu u okviru projekta "Regionalni centar u strojarstvu SJEVER – TŠČ".
 
Uz predsjednika Vlade bili su ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.
 

Stranica | Andrej Plenković