Ćorić: Pozdravljam svako ispitivanje eventualnog sukoba interesa, u ovom slučaju ne držim da je do toga došlo

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, protiv kojega je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak zbog imenovanja ujaka premijera Andreja Plenkovića u Upravno vijeće Parka prirode Biokovo, rekao je u petak novinarima kako drži da u tom slučaju nije bilo sukoba interesa, a to će argumentirati u svom očitovanju povjerenstvu.

Ćorić je pritom ustvrdio da ni u trenutku imenovanja Marka Raosa niti dugo vremena kasnije, do trenutka dok taj slučaj nije postao medijski eksponiran, nije znao da je Raos Plenkovićev ujak, te da isto tako nije obavijestio Plenkovića da je imenovao Raosa.

Raosov životopis ukazuje da je njegov bogat rad obilježen s preko 40 godina na najvišim funkcijama na razini jedinica lokalne samouprave, dakle skoro onoliko koliko je star Plenković, rekao je Ćorić novinarima pred Banskim dvorima.

Najavio je da će s tim argumentima izaći pred povjerenstvo, pozdravljajući želju tog tijela da u bilo kojem slučaju provjeri je li riječ o sukobu interesa.

Ćorić kaže kako je povjerenstvo potvrdilo da se takvo imenovanje obavlja u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode (članak 133.) i da ni jedno imenovanje dosad nije bilo obavljeno mimo tog članka.

Diskrecijska odluka je propisana zakonom

Odgovarajući novinarima bi li trebali ministri u takvim slučajevima naglasiti po kojim su kriterijima donijeli diskrecijsku odluku, Ćorić je kazao da je diskrecijska odluka kao takva propisana zakonom.

Kaže da ne želi ulaziti u dodatna pojašnjenja zakona, koji ga je dočekao dolaskom na ministarsku dužnost. Što se tiče obrazloženja, kazao je da prilikom takvih imenovanja ministar kreira popis osoba za Upravno vijeće.

Na novinarsku napomenu da je postupak protiv njega pokrenut jer je Raosa imenovao na plaćenu funkciju temeljem propisane diskrecijske ovlasti ali bez obrazloženja, Ćorić je rekao da će se u očitovanju referirati na sve što je iznio.

"Svaka od tih činjenica je provjerljiva pa vjerujem da će moje očitovanje biti dovoljno da povjerenstvo zatvori tu priču", kazao je Ćorić dodavši da će očitovanje stići na adresu povjerenstva čim ono bude zatraženo.


Izvor: Vlada / Hina



Pisane vijesti | Tomislav Ćorić