Ćorić: Unatoč korekciji naknade, cijena električne energije za kućanstva bit će niža nego u istom razdoblju lani

  • Slika /Vijesti/2017/08 kolovoz/31 kolovoza/DSC_0626.jpg

Po završetku sjednice Vlade, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić održali su konferenciju za medije.

Ministar Ćorić govorio je o povećanju naknade za obnovljive izvore energije, koja se od 1. rujna povećava s 3,5 na 10,5 lipa, što će dovesti i do povećanja računa za električnu energiju. Prosječno povećanje za kućanstva iznosit će 23 kune i 10 lipa.

Naglasio je da će, unatoč ovoj korekciji, cijena električne energije za prosječno kućanstvo još uvijek biti niža za 5 kuna i 13 lipa u odnosu na isto razdoblje lani, odnosno na mjesec prosinac 2016. 

Pojasnio je zbog čega dolazi do ove korekcije, koja je bila neizbježna. 

„Činjenica je da u protekle četiri godine nije bilo korekcija naknade za obnovljive izvore energije, iako je u međuvremenu došlo do povećanja proizvodnih kapaciteta, odnosno povećanja proizvodnje električne energije u Hrvatskoj. Upravo su zbog toga 2016. i 2017. godina bile vrlo izazovne za Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE), koji subvencionira proizvođače električne energije. Bez ovog povećanja naknade za obnovljive izvore energije, financijska održivost HROTE-a nije bila moguća“, rekao je Ćorić.

Dobrim je istaknuo što je ovim povećanjem naknade zatvorena financijska konstrukcija za 2017. i 2018. godinu, izrazivši uvjerenje kako u narednom razdoblju neće biti daljnjih korekcija te naknade. 

Najavio je da će Vlada krenuti s intenzivnim razgovorima s proizvođačima obnovljivih izvora energije kako bi modeli u koje će se ulaziti u narednom razdoblju, s ciljem povećanja energetske neovisnosti Republike Hrvatske, bili zadovoljavajući za sve dionike. 

Kazao je da ovo povećanje cijene električne energije ne bi trebalo dovesti do značajnijih pomaka u krajnjim cijenama proizvoda, s obzirom da u ovom trenutku u Hrvatskoj ne postoje proizvodni kapaciteti koji kao takvi imaju električnu energiju kao jedan od najznačajnijih troškova svoje proizvodnje. 

Na upit novinara, osvrnuo se i na kritike iz Mosta da do ovog povećanja nije trebalo doći. Ponovio je da je to povećanje rezultat toga da je u protekle četiri godine značajno porastao proizvodni kapacitet iz obnovljivih izvora energije, a da pritom ni u jednome trenutku nije povećana naknada iz kojeg se financira subvencioniranje ovakvog tipa proizvodnje. 

„U tom kontekstu, meni je žao što moji prethodnici, bilo da je riječ o ministru Paneniću ili ministru Dobroviću, nisu utjecali na to da se sustav HROTE-a učini održivim i da se ovaj problem riješi i prije mog dolaska na čelo Ministarstva zaštite okoliša i energetike“, poručio je ministar Ćorić.  

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić govorio je o povećanju osnovice plaće u javnim službama za dva posto. 

„Ovo je politička odluka kojom Vlada pokazuje politiku društvene pravednosti, socijalnog dijaloga i solidarnosti“, poručio je. 

Naglasio je da je Vlada po drugi puta jednostrano podigla osnovicu za dva posto, kao doprinos socijalnom dijalogu i pregovorima koji će krenuti sa sindikatima. 

Istaknuo je da je Vlada ove godine osigurala 270 milijuna kuna za isplatu regresa državnim i javnim službama, a u prosincu prošle godine 270 milijuna kuna za isplatu božićnice, i to bez rebalansa proračuna. 

Slijede pregovori sa sindikatima o Temeljnom kolektivnom ugovoru, koji je istekao 1. kolovoza, s produljenom primjenom do 1. studenog, pa je danas formiran i Vladin tim za pregovore. 

Ministar Pavić pozvao je sindikate da završe proces utvrđivanja reprezentativnosti kako bi što prije sjeli za stol i dogovorili se o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru.

Podsjetio je da je u pregovorima sindikatima javnih službi bilo nuđeno, i predviđeno za 2017. godinu, povećanje osnovice plaće tri puta po dva posto, što su oni odbili. Također, dodao je, regres je isplaćen iako nije bio predviđen u proračunu niti je potpisan u kolektivnim ugovorima. 

„Radi odgovornosti prema našim učiteljima, nastavnicima, profesorima, liječnicima, medicinskim sestrama, kulturnim djelatnicima i djelatnicima u socijalnim službama, nismo ih htjeli dovesti u nepovoljan položaj“, naglasio je ministar Pavić i dodao da će se ostala pitanja rješavati kroz pregovore sa sindikatima. 



Pisane vijesti | Tomislav Ćorić