Čvrsto usidreni u europske vrijednosti i s ogromnim postignućima još jednom idemo po povjerenje hrvatskih građana

Slika /Vijesti/2024/Ožujak/04 ožujka/PVRH Andrej Plenković (8).jpg

Premijer je kazao da će Sabor ovaj tjedan raspraviti nekoliko važnih zakona, a idućeg tjedna Zakon o plaćama sudaca i državnih odvjetnika. Podsjetio je i da je u javno savjetovanje pušten Zakon o strancima i Zakon o registru stanovništva.

Paketom mjera ostavit ćemo stabilnim cijene struje, plina i naftnih derivata

Najavio je da će Vlada donijeti i paket mjera koji će ostaviti stabilnim cijene plina, struje i naftnih derivata.

„Paket se priprema i bit će donesen u sljedeća dva tjedna”, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na međunarodne teme, najavivši veliki kongres Europske pučke stranke u Bukureštu na kojem će aktualna predsjednica EK Ursula von der Leyen biti izabrana za čelnu kandidatkinju EPP-a.

U kampanji, naglasio je Plenković, predstavit će sva postignuća ostvarena proteklih godina, kao i viziju budućnosti Hrvatske za sljedeće četiri godine, do kraja desetljeća.

„Lista postignuća je tako velika da je nama koji smo to donosili u Vladi i Saboru ponekad teško koncentrirati se kako bismo sve to skupa nabrojili“, kazao je premijer.

Nastavak Tuđmanove politike jedinstva domaće i iseljene Hrvatske

Spomenuo je međunarodna postignuća, među kojima je istaknuo članstvo u europodručju, schengenskom prostoru, bezvizni režim sa SAD-om i članstvo u OECD-u za dvije godine.

Naglasio je da je Hrvatska pouzdan partner u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji te istaknuo snažnu, veliku principijelnu podršku Ukrajini kao i ogromnu podršku BiH i Hrvatima u BiH.

Kazao je da Vlada podupire Hrvate izvan Hrvatske, bez obzira na to jesu li konstitutivni narod kao što su u BiH ili manjina u nama susjednim zemljama - hrvatska dijaspora.

„Dakle, nastavljamo Tuđmanovu politiku jedinstva domovinske i iseljene Hrvatske“, poručio je Plenković.

Govoreći o ekonomskim postignućima, spomenuo je rast BDP-a sa 47 milijardi eura 2016. godine na 75,9 mlrd eura u 2023., povećanje plaća i mirovina, investicijski kreditni rejting, uravnoteženi proračun te niz infrastrukturnih projekata.

„Čvrsto usidreni u europske vrijednosti i s ogromnim postignućima koje nam daju za pravo da još jednom idemo po povjerenje hrvatskih građana“, ocijenio je Plenković.

Kazao je da su s današnjim odlukama upoznati i svi koalicijski partneri.

„S obzirom na sjajnu suradnju koju smo ostvarili i u ovom našem drugom mandatu, uvjereni smo da ćemo na temelju rezultata mi taj naš proces izvanredne suradnje i velikog povjerenja nastaviti i u trećem“, ocijenio je predsjednik Vlade.

Određeni koordinatori kampanje te nositelji izbornih lista

Nakon što se raspusti Sabor, datum izbora odrediti će predsjednik RH Zoran Milanović pri čemu Plenković ističe da je HDZ-u sasvim svejedno koji će to biti datum.

Na sjednici predsjedništva HDZ-a određeno je da će glavni tajnik stranke Krunoslav Katičić biti šef izbornog stožera HDZ-a, da će ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek biti članica izbornog stožera zadužena za izradu programa, zamjenik glavnog tajnika Vlatko Vuković bit će nadležan za financije, Marko Milić će biti čelnik političko-medijske komunikacije u izbornoj kampanji, a glasnogovornik kampanje bit će glasnogovornik stranke Zoltan Kabok.

Određeni su i koordinatori kampanje te nositelje izbornih lista po izbornim jedinicama. Predsjednik stranke, Andrej Plenković će nositi listu u prvoj izbornoj jedinici, Gordan Jandroković u drugoj, član predsjedništva i varaždinski župan Anđelko Stričak u trećoj, Ivan Anušić, Marin Piletić bit će u petoj, Davor Božinović u šestoj, Tomo Medved u sedmoj, Oleg Butković u osmoj, Ivan Malenica u devetoj, Branko Bačić u desetoj izbornoj jedinici, a u 11. izbornu listu nosit će Zvonko Milas,  državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Plenković je kazao da će HDZ nastaviti s konceptom točkaste koalicije s dosadašnjim partnerima koji su pokazali povjerenje i zajedničku suradnju.

“Mi gledamo na hrvatske građane i interes Hrvatske, na gospodarstvo, na podizanje socijalnog standarda, na veće plaće i mirovine, na međunarodno pozicioniranje, naš fokus je na hrvatskom narodu. Mi se političkim protivnicima, čiji se narativ svodi na riječi ‘korumpirani izdajnici’, ne opterećujemo”, kazao je Plenković o oporbi.

Ne bavimo se oporbom već boljom budućnošću za hrvatske građane

Uvjeren je da će HDZ na izborima ponovno ostvariti najbolji rezultat.

„Zadnji rezultat HDZ-a bio je najbolji rezultat u povijesti po ovom izbornom sustavu koji postoji od 2000. godine, osvojili smo tada 63 mandata u Hrvatskoj i tri mandata u 11. izbornoj jedinici za Hrvate izvan Hrvatske. Naša je ambicija da ponovimo naš rezultat”, rekao je Plenković ne želeći špekulirati s brojkama.

Na pitanje bi li HDZ-u više odgovarala posljednja nedjelja u travnju ili neka od prve tri u svibnju, odgovorio je da mu je sasvim svejedno.

Komentirao je nezadovoljstvo sindikata znanosti Vladinom uredbom o koeficijentima kazavši da je zadovoljno 90 posto sindikata s kojima su se konzultirali pri donošenju uredbe.

Naglasio je da je Uredba Vladin akt, ne idu u Sabor, nisu predmet kolektivnog pregovaranja, Vlada ih može donijeti bez da ikoga išta pita.

„Mi smo išli drugim putem, vodili višemjesečne konzultacije sa svim sindikatima, postigli ogroman konsenzus i suglasje sa svim ključnim sindikalnim organizacijama i mislim da je to u smislu demokratske kulture i socijalnog dijaloga napredak kakvog do sada nije bilo. Zato smo mi ponosni i zadovoljni“, poručio je premijer, dodavši da je riječ o povijesnom povećanju plaća za ljude koji rade u državnim i javnim službama kakvog nije bilo u proteklih 35 godina.

Upitan hoće li se trenutačno nezadovoljstvo navijačkih skupina zbog VAR snimki negativno odraziti na HDZ, s obzirom na to da je na čelu HNS-a čovjek iz HDZ-a, Plenković je kazao da se Vlada ne miješa u suđenja, već se podrška sportu ogleda u višestrukom povećanju izdvajanja za sport.

„Naša je politika podrške, a savezi i njihove njihovo sudačke organizacije moraju voditi računa o suđenju“, odgovorio je premijer, dodavši da je na početku mandata njegove Vlade, 2016. godine, za sport izdvajano 26 milijuna eura, a danas se daje 111 milijuna eura.

„Više od 4 puta smo povećali izdvajanja za sport, a o našoj otvorenosti prema sportu, i to prema svim sportovima, govori i organizacija velikih manifestacija u Hrvatskoj“ naglasio je predsjednik Vlade.
 

Pisane vijesti