Danas se prisjećamo svega dobroga što je blaženi kardinal Stepinac učinio za hrvatski narod i Katoličku crkvu

  • Slika /Vijesti/2020/02 veljača/10 veljače/Krasic-17.jpg

Premijer Plenković poručio je danas da je  blaženi kardinal Alojzije Stepinac bio čovjek koji je snagom svoje vjere pokazivao čovjekoljublje i koji je znao u vrlo zahtjevnim okolnostima biti čvrst i uspravan te se suprotstaviti u vrijeme NDH rasističkim zakonima. Nije ga pokolebao, dodao je, ni progon komunističkih vlasti koji je doživio već je obranio pripadnost Katoličkoj crkvi.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Krašiću na obilježavanju 60. godišnjice smrti blaženoga kardinala Alojzija Stepinca.
 
Prisustvovao je svetoj misi, koju je u Crkvi Presvetog Trojstva predvodio mons. dr. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, a potom je položio vijenac ispred kipa blaženog Alojzija Stepinca.
 
"Danas smo u Krašiću, povodom 60. obljetnice smrti blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, mučenika i pravednika. Zajedno s brojnim vjernicima koji su ovdje još jednom se prisjećamo svega dobroga što je učinio za hrvatski narod i za Katoličku crkvu", poručio je tom prigodom premijer Plenković.
 
U svom obraćanju na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Krašić istaknuo je da su poruke koje su poslane danas sa svete mise u Crkvi Prestvetog Trojstva važne jer uspoređuju dva konteksta u samo nekoliko desetljeća u povijesti jednoga naroda – vrijeme neslobode i vrijeme slobode.
 
"Stoga se uvijek kada evociramo ovakve trenutke moramo prisjetiti koliko možemo biti sretni da živimo u demokraciji, u slobodi, u vremenu različitih stajališta, pluralizma, vjerskih sloboda, u vremenu slobode govora i slobode medija. To su vrijednosti demokracije, vrijednosti na kojima počiva moderna i slobodna Hrvatska", naglasio je.
 
Hrvatski narod očekuje kanonizaciju blaženog kardinala Stepinca
 
Predsjednik Vlade kazao je da je blaženi kardinal Alojzije Stepinac bio čovjek koji je snagom svoje vjere pokazivao čovjekoljublje i koji je znao u vrlo zahtjevnim okolnostima biti čvrst i uspravan te se suprotstaviti u vrijeme NDH rasističkim zakonima na način na koji se malo tko usudio tada, ne samo u Hrvatskoj nego uopće na teritoriju Europe.
 
Nije ga pokolebao, dodao je premijer Plenković, ni progon komunističkih vlasti koji je doživio već je obranio pripadnost Katoličkoj crkvi.
 
"Godine koje je proveo u kućnom pritvoru, uz snagu vjere, toplinu i dobrotu, sve ono što je posjedovao, mogu biti i jesu uzor ne samo drugim svećenicima nego snazi i jedinstvu čitavoga hrvatskog naroda", poručio je premijer i dodao hrvatski narod očekuje da bude proglašen svetim, zbog čvrstih i jasnih argumenata tome u prilog. Naglasivši da su te procedure u domeni Katoličke crkve izrazio je nadu da će se to uskoro i dogoditi.
 
Predsjednik Vlade podsjetio je ovom prigodom da je kraj Hrvatske između Ozlja, Jastrebarskog i Krašića dao dva kardinala – Alojzija Stepinca i Franju Kuharića - koji su bili duhovne i moralne snage i vertikale hrvatskoga društva i u tom smislu obilježili 20. stoljeće.
 
Vlada će dati sredstva za obnovu Župne kuće u Krašiću
 
Izrazio je zadovoljstvo što se Općina Krašić dobro razvija, istaknuvši da je Vlada tome razvoju dala snažnu potporu te fiskalnom decentralizacijom omogućila Općini više od 25 posto izbornih prihoda.
 
"Nastavit ćemo na tom tragu podržavati projekte kroz sva ministarstva, činiti to u partnerstvu sa Zagrebačkom županijom i voditi računa da se ovaj prekrasni kraj dobro i kvalitetno razvija", rekao je predsjednik Vlade.
 
Najavio je i da će Vlada vrlo rado pomoći obnovu Župne kuće u Krašiću, jer je njezina simbolika vrlo snažna te da stoga država mora dati odgovarajuću potporu.

Uz predsjednika Vlade bili su ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Pisane vijesti | Andrej Plenković