Do kraja godine produljene mjere kojima se olakšava život građanima na potresom pogođenim područjima

Slika /Vijesti/2022/06 lipanj/21 lipnja/VRH_9621 (1).jpg

Zaključkom o ublažavanju posljedica globalnih poremećaja na tržištima građevinskog materijala i proizvoda Vlada je ublažila nastale poremećaje te osigurala uspješnu provedbu i dovršetak započetih kao i poticanje ugovaranja novih projekata javnih radova. Osim toga, produljeno je djelovanje mjera za olakšavanje života građanima na potresom pogođenim područjima.

Nakon uobičajenih informacija o aktualnom stanju vezanom za potres, Vlada je u saborsku proceduru uputila Konačni prijedlog zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi kojim se, kako bi se pojednostavilo i učinkovitije uredilo cijelo to područje u jedan zakon spajaju sadašnji Zakon o kulturnim vijećima, Zakon o financiranju javnih potreba u kulturi i Zakon o upravljanju javnim ustanovama u kulturi.

Vlada Republike Hrvatske odbila je sve navode iz Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu kao neutemeljene i neosnovane.
 
"Kao što je uobičajeno, dajemo u roku očitovanje Hrvatskome saboru na ovu inicijativu i predlažemo Saboru da odbije ovu inicijativu", kratko je rekao premijer Andrej Plenković.

Vlada u očitovanju odgovara na navode iz inicijative, a smatra ih neutemeljenima i neosnovanima te ističe kako nema osnove za izglasavanje nepovjerenja ministru zdravstva.

Odluke u korist stanovništvu na potresima stradalom području

Vlada je usvojila i četiri zaključka kojima se pomaže stanovništvu potresom pogođenih područja.

Tako je do kraja godine produžena otpis potraživanja za električnu energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenim područjima, a ukupan procijenjeni trošak je 8 milijuna kuna.

Do kraja godine produženo je i korištenje autoceste A11 Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine, kao i besplatni prijevoz vlakom za stanovnike pogođene potresom na području Sisačko-moslavačke županije i predstavnike službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta. Nenaplaćeni iznos cestarine za idućih šest mjeseci procjenjuje se na oko 16,5 milijuna kuna  s PDV-om, a za besplatni prijevoz vlakom oko 12 milijuna kuna.

HRT je Vlada zadužila da do kraja godine otpiše potraživanja nastala po osnovi RTV pristojbe obveznicima na potresom pogođenim područjima.
 
Poskupljenje radova do 10 posto snosi izvođač, a iznad toga javni naručitelj
 
"Zaključkom  o ublažavanju posljedica globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda, pojašnjava se procedura utvrđivanja razlike u cijeni radova tako da će u slučaju povećanja cijene radova za više od 10 postotaka, razliku preko 10 postotaka snositi javni naručitelji, a povećanje cijene radova do 10 postotaka snose izvođači radova", izvijestio je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina.

Cilj te vladine mjere je po njegovim riječima ublažavanje nastalih poremećaja u građevinskom tržištu te uspješna provedba i dovršetak svih većih započetih projekata ugovorenih u postupcima javne nabave, kao i poticanje ugovaranja novih projekata.

Naime, kako je objasnio, prije svega zbog značajnog porasta cijena građevinskih materijala i proizvoda i energenata, te činjenice da su primijećeni zastoji u provedbi javnih radova, vlada je pristupila izradi zaključka za ublažavanje posljedica navedenih poremećaja, kao i metodologije utvrđivanja razlike u cijeni radova, na osnovu zahtjeva izvođača.

U Vladi kažu da je, zbog nesigurnosti u konačnu isplativost izvršenja ugovora o javnoj nabavi radova, primijećeno smanjenje broja ponuda u postupcima javne nabave, kao i povećanje broja raskida postojećih ugovora.

U samom tekstu zaključka, uz ostalo se pozivaju ugovaratelji koji za to imaju pravni interes da se obrate naručiteljima u postupcima javne nabave sa zahtjevom za isplatom razlike u cijeni za neizvršene ugovore o javnoj nabavi radova kod kojih je ugovorena nepromjenjiva cijena radova, a primjenjive su odredbe Zakona o obveznim odnosima, ako su se cijene radova i elemenata (građevinskih materijala, proizvoda, rada i dr.) na temelju kojih je cijena radova određena izmijenile u tolikoj mjeri da bi cijena radova trebala biti veća za više od deset postotaka.

Naručitelji u postupcima javne nabave se pak pozivaju da pristupe analizi ugovorenih cijena radova i elemenata na temelju kojih je cijena radova određena, a kako bi utvrdili jesu li se kod takvih ugovora cijene izmijenile u tolikoj mjeri da bi cijena radova trebala biti veća za više od deset postotaka.

Strategija razvitka riječnog prometa

U saborsku proceduru upućen je Prijedlog strategije razvitka riječnog prometa u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2022. do 2032. godine koja je temelj budućeg razvoja riječnog prometa. "Njome se definiraju ciljevi i mjere čija će provedba kroz narednih deset godina rezultirati konkurentnim, visokoučinkovitim i moderniziranim sustavom unutarnje plovidbe u Republici Hrvatskoj koji će biti potpuno integriran u europsku prometnu mrežu", kazao je ministar Butković.
 
Nadalje, usvojene su izmjene i dopuna Programa dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima u aktualnoj pandemiji Covid-a 19.
 
Priziv savjesti liječnika i pravo žene na prekid trudnoće ne isključuje jedno drugo
 
Vlada je predložila Hrvatskom saboru da ne prihvati prijedlog zaključka o obvezi osiguranja zakonskog prava na prekid trudnoće na zahtjev u svim ovlaštenim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj.
 
Ministar Vili Beroš je rekao kako Vlada Republike Hrvatske predlaže Saboru da ne prihvati prijedlog zaključka o obvezi osiguranja zakonskog prava na prekid trudnoće na zahtjev u svim ovlaštenim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj, u odnosu na predmetni prijedlog.
 
"Vlada napominje da je zdravstveni sustav dostupan svim pacijenticama i pacijentima u zakonskim okvirima u slučaju da se liječnici pozivaju na zakonsko pravo na priziv savjesti. Svaka zdravstvena ustanova obvezna je osigurati obavljanje prekida trudnoće na zahtjev. Pravo liječnika na proziv savjesti i zakonsko pravo žene na prekid trudnoće ne isključuje jedno drugo", rekao je Beroš.
 
Dajući mišljenje Hrvatskom saboru, Vlada je prihvatila Prijedlog Poslovnika o načinu rada i odlučivanja Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa  
 
Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o donošenju Izmjena i dopuna Operativnih programa nacionalnih manjina za razdoblje 2021. do 2024. godine te Odluku o pristupanju osnivanju Centra izvrsnosti za prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora.
 
Donesen je Zaključak u vezi s Memorandumom o suglasnosti između Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Kraljevine Kambodže o uspostavi bilateralnih konzultacija potpisan 4. svibnja ove godine.
 
Najviši postotak razriješenosti kaznenih djela od samostalnosti Hrvatske
 
Prihvaćeno je izvješće o radu policije u 2021. godini te XVI. izvješće o provedbi Strategije integriranog upravljanja granicom za 2021. godinu.
 
"Od samostalnosti Republike Hrvatske postignut je najviši postotak razriješenosti kaznenih djela – 73,1 posto", kazao je ministar Božinović, dodavši da je vidljiv i nastavak višegodišnjeg trenda smanjena imovinskih kaznenih djela za 4,1 posto, najmanje je evidentiranih teških krađa unatrag deset godina kao i krađa motornih vozila i najmanji broj razbojništava unatrag 20 godina.
 
"Europska komisija i Vijeće potvrdili su u prošloj godini kako RH ispunjava tehničke uvjete za pristupanje Schengenskom prostoru, a RH je pristupila i programu izuzeća od viza za SAD", istaknuo je ministar unutarnjih poslova.
 
 
Uredbom o izmjeni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama uređuju se posebni nazivi radnih mjesta i koeficijenti složenosti poslova u Hrvatskoj matici iseljenika.
 
"Radi se o radnim mjestima koja su specifična za ovu ustanovu i djelatnost koju obavlja, odnosno očuvanje i razvoj hrvatskog nacionalnog, jezičnog i kulturnog identiteta Hrvata izvan Republike Hrvatske. Radna mjesta i koeficijenti utvrđeni su na temelju stvarnog stanja i realnih potreba Hrvatske matice iseljenika, za hijerarhijskim, organizacijskim i tehničkim ustrojem i specifičnosti ustanove koja skrbi o Hrvatima diljem svijeta, te osmišljava i provodi programe namijene hrvatskom iseljeništvu, a vodeći računa o daljnjem razvoju djelatnosti koju obavlja", kazao je državni tajnik Milas, dodavši da su financijska sredstva osigurana u proračunu za ovu te u projekcijama za 2023. i 2024. godinu.
 
 

Pisane vijesti