Fuchs: Uspješno smo završili izuzetno zahtjevnu školsku godinu

Slika /Vijesti/2022/06 lipanj/21 lipnja/Fuchs 2.jpg

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs čestitao je učenicima i svim ostalim dionicima u sustavu na uspješnom završetku školske godine, u kojoj su prve dvije trećine bile izuzetno zahtjevne, uz nadu da će sljedeća biti bez prevelikih stresova, pandemija i ostalih nedaća.

Čestitavši učenicima, profesorima, nastavnicima, ravnateljima, suradnicima u Ministarstvu te lokalnoj upravi i samoupravi na uspješnom završetku školske godine, ministar je podsjetio da su prve dvije trećine školske godine, uz pandemiju i potres, bile izuzetno zahtjevne.

"Međutim sve skupa smo okončali, rekao bih, na opće zadovoljstvo i najbolje što se moglo u danim prilikama", rekao je ministar novinarima nakon sjednice Vlade, dodavši da smo školsku godinu uspjeli okončati kao zemlja koja je, po anketama Svjetske zdravstvene organizacije, imala najmanji broj dana online nastave.

Fuchs je istaknuo da su ove godine u osmim razredima u 80 škola prvi put provedeni nacionalni ispiti koji su "dali orijentacijski uvid u to što bismo trebali i kako dalje".

Iduće će godine nacionalni ispit pisati svi osmi razredi u Hrvatskoj

Iduće će godine nacionalni ispit pisati svi osmi razredi u Hrvatskoj. Ministar je naglasio da se ti ispiti neće ocjenjivati nego oni služe za provjeru sustava i evaluaciju te da će ti podaci poslužiti za unaprjeđenje rada u samim obrazovnim institucijama, ali i kao smjernice za učiteljske fakultete.

Učenicima koji su završili osnovnu i srednju školu poželio je puno uspjeha u daljnjem školovanju. "Oni su svi skupa generacija koja je dosta trpjela tijekom svog školovanja, ali mislim da je i kroz taj zahtjevni oblik školovanja puno i naučila, i siguran sam da će daljnje školovanje biti uspješno i želim svima skupa buduću školsku godinu bez prevelikih stresova, pandemija i ostalih nedaća", rekao je ministar.

Na pitanje novinara da prokomentira tvrdnju bivše ravnateljice Instituta Ruđer Bošković Danice Ramljak za koju je sud utvrdio da je protupravno smijenjena, da bi kandidat za splitskog gradonačelnika Ivica Puljak, koji je bio u Upravnom vijeću koje ju je smijenilo, trebao sam financijski odgovarati za štetu koja je nastala njezinom smjenom, ministar Fuchs odgovorio je da je to "u prvom redu pravno pitanje".

"To nije pitanje baš za resor znanosti i obrazovanja, to je u prvom redu pravno pitanje, pitanje kako su uređeni zakonski propisi u segmentu kada netko bude smijenjen s nekog radnog mjesta, a kasnije ga u sudskom procesu sud vrati i proglasi takvu odluku ništavnom, da li tu postoje elementi da bi oni koji su sudjelovali u donošenju takve odluke trebali osobno odgovarati, to ja zaista ne mogu odgovoriti", odgovorio je ministar.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti