Dodatnim ograničenjima želimo suzbiti širenje epidemije, ključ svega i dalje je osobna odgovornost

  • Slika /Vijesti/2020/11 studeni/26 studenog/26-11-2020 Predstavljanje epidemioloskih mjera - NSK (10).jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavljajući danas novi paket mjera za suzbijanje zaraze, ponovno je upozorio da je ovaj virus ozbiljna prijetnja zdravlju i životima te još jednom pozvao na odgovorno ponašanje.

Kazao je da je broj dnevno zaraženih, nakon što se gotovo prepolovio od početka do kraja rujna, od početka listopada ponovno počeo rasti te je danas premašio 4000. Podsjetio je na kontinuirano upozorenje da dolazak jeseni pogoduje širenju virusa, onom drugom valu o kojem smo govoriti na proljeće te istaknuo da odgovornim ponašanjem štitimo jedni druge.

"Postrožili smo mjere 25. listopada i dodatno ograničili javna okupljanja, što je pridonijelo usporavanju rasta, ali nažalost nedovoljno, i brojevi – iako su sporije rasli – još nisu počeli padati," rekao je Plenković.

Napomenuo je da je osobna odgovornost daleko najučinkovitija i da neće doći do smanjenja brojeva ako se ne budemo pridržavali mjera.

"Zato smo neprestano pozivali na osobnu odgovornost kako bismo izbjegli zaoštravanje mjera i vjerovali da to možemo postići ako svatko od nas da svoj doprinos. U više navrata sam naglasio da o svima nama ovisi hoćemo li spasiti tuđe života, hoćemo li spasiti tisuće radnih mjesta i hoćemo li zadržati gospodarsku aktivnost," kazao je, dodavši da se sustavno upozoravalo da se situacija može pogoršati ne budemo li se pridržavali mjera.

Primorani smo dodatnim ograničenjima pokušati suzbiti širenje epidemije

"Nažalost, u tome nismo u potpunosti uspjeli i sada smo primorani dodatnim ograničenjima za društveni život i gospodarske aktivnosti pokušati suzbiti širenje epidemije koje bismo djelotvornije suzbili da su se mjere bolje poštovale," rekao je.

Još je jednom naglasio da, bez obzira na mjere koje će nastupiti u subotu, uz sva ograničenja i smanjenja broja sudionika na javnim okupljanjima, to na koncu ovisi o svakome od nas, jer ako se i mali broj osoba ne budu pridržavao mjera, zaraza će se nastaviti širiti pa se ni nove mjere neće biti dovoljne.

Plenković je istaknuo da ovaj virus nije bezazlen, navevši nekoliko statističkih podataka.

"Prema dosadašnjim statističkim pokazateljima, jedna od 58 zaraženih osoba nažalost će preminuti – sličan omjer je svugdje u svijetu i tu činjenicu treba osvijestiti. Isto tako, na 9 hospitaliziranih osoba jedna će nažalost preminuti. A brojne osobe, koje su preboljele koronavirus, imaju teškoća ili trajne posljedice," rekao je te još jednom apelirao na sve da se pridržavamo mjera koje su na snazi.

"Da držimo distancu, da nosimo maske ondje gdje je to nemoguće, a osobito u zatvorenim prostorima, da se ne rukujemo, da izbjegavamo svaki fizički kontakt koji je moguć, da svakih sat vremena prozračujemo zatvorene prostore, da odgodimo obiteljska i prijateljska druženja s većim brojem ljudi, a da i kada se ona događaju, budemo  odgovorni tada nosimo masku, posebno kada su s nama najosjetljivije osobe," naveo je predsjednik Vlade.

Nove mjere stupaju na snagu u subotu

"Jer to i dalje ostaju najdjelotvornije mjere," dodao je, nabrojivši dodatne mjere koje će stupiti na snagu od sutra u ponoć.

Zabranjuju se svi javni događaji i okupljanja na kojima je više od 25 osoba, na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba, obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metar.

Javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22,00 sata.

Obustavljaju se održavanje svih svadbenih svečanosti.

Na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 25 osoba, a sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom.

Obaveza stanara, upravitelja zgrada, poslodavaca i predstavnika javnih ustanova redovito dezinficiranje svih zajedničkih površina

Na okupljanjima koja su dopuštena da za svaku prisutnu osobu mora biti osigurano najmanje 4 m² neto površine.

Organizatori okupljanja su obvezni su osigurati da se prostori u kojima se okupljanja održavaju redovito provjetravaju, da na okupljanju ne bude prisutno više osoba od dopuštenog broja i da se svi prisutni pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U javnom prijevozu popunjenost ne smije prelaziti 40 posto raspoloživih mjesta, a prijevoznici su dužni istaknuti najveći dopušten broj putnika.

Vozači, ostali zaposlenici i putnici u javnom prometu obvezni su za vrijeme boravka u prijevoznom sredstvu koristiti medicinske maske ili maske za lice na ispravan način

Putniku koji nema medicinsku masku ili masku za lice pružatelj usluga javnog prijevoza ne smije dopustiti ulazak u prijevozno sredstvo. Kontrolu će provoditi inspektori Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ravnateljstva civilne zaštite i Državnog inspektorata te policijski službenici.

Na ulazu u prodavaonice i trgovine jasno istaknuti obavijest o najvećem mogućem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prostoru sukladno preporukama i uputama HZJZ-a

Ograničava se radno vrijeme za pekarnice i trgovine kruhom i pekarskim proizvodima do 22 sata, zabranjuje prodaja alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati te obustavlja rad kasina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje

Obustavlja se održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi.

Također, obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, osim hotelima i kampovima koji smiju usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja, a određenim ugostiteljskim objektima dozvoljena je priprema i dostava hrane koja se obavlja pod uvjetom pridržavanja svih protuepidemijskih mjera.

Osim toga, obustavljaju se sportska natjecanja i treninzi osim za sportašice i sportaše I., II. i III. kategorije u pojedinačnim sportovima i seniorske ekipe koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja, a oni koji su dopušteni mogu se održavati samo bez gledatelja, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa HZJZ-a za sve natjecatelje te nužno tehničko osoblje što osigurava organizator.

Obustavlja se rad teretana, fitness centara te sportskih i rekreacijskih centara.

Isto tako, obustavlja se održavanja svih amaterskih kulturno umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija te proba amaterskih sastava i družina, uključujući i zborove, kao i održavanje dječjih i drugih radionica te organiziranih plesnih škola.

Škole stranih jezika mogu svoju djelatnost obavljati samo online ili na drugi način za održavanje kontakta na daljinu.

Mjere za poslodavce

Protuepidemijske mjere ograničenje od 25 osoba i završetka do 22:00 sata ne odnose se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe koji ne uključuju izvedbu složenih glazbeno scenskih djela koja uključuju orkestre i zborove, kino projekcije kao i izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Također, donesene su i mjere koje se odnose na rad auto-škola i održavanje misnih slavlja.

Određene su mjere za poslodavce koje sadrže zabranu dolaska na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili respiratorne smetnje.

Osim toga, potrebno je smanjiti fizički kontakt između zaposlenika, uvesti rad od kuće, klizno radno vrijeme, organizirati rad u smjenama i smanjiti broj fizičkih sastanaka kad god je to moguće, uz obavezno redovito provjetravanje prostora u kojima radnici borave i zadržavaju se.

"Ove mjere bit će na snazi najmanje do 21. prosinca", kazao je Plenković, naglasivši da će dio mjera biti ukinut, ako se dotad dnevni broj zaraženih dovoljno spusti.

"U protivnom, ove mjere će ostati na snazi i dulje, što naravno nitko ne želi, no to ovisi ponajprije o odgovornosti svakog od nas", istaknuo je predsjednik Vlade.

Cilj je osigurati održivost zdravstvenog sustava i spasiti ljudske živote

"Cilj nam je osigurati održivost zdravstvenog sustava u kojemu naši liječnici, medicinske sestre i zdravstveni djelatnici ulažu nadljudske napore da izliječe oboljele i spase svaki ljudski život," rekao je, dodavši da će se paralelno s mjerama pojačati kapaciteti testiranja, jer nam je važno da izoliramo svaku zaraženu osobu.

Istaknuo je da je poduzeto sve potrebno da se osigura dovoljna količina cjepiva čim bude dostupno te još jednom apelirao na sve da pokažemo osobnu odgovornost.

Premijer je najavio da će ministri iz domene gospodarske aktivnosti sutra imati sastanke s različitim udrugama poslodavaca i ostalim predstavnicima gospodarstva na kojima će razgovarati o mjerama kojima ćemo olakšati situaciju onim djelatnostima koje su direktno pogođene, odnosno dotaknute i obuhvaćene ovim mjerama, kako bismo, rekao je Plenković, "pomogli privatnom sektoru kao što smo učinili već tijekom ove godine, na proljeće."

Predsjednik Vlade izdvojio je mjeru od 4.000 kuna koja će se primjenjivati kao naknada poslodavcima za plaće radnika te aktivnosti Ministarstva gospodarstva u vezi s kreditiranjem.

Vodit ćemo računa o gospodarstvu i održivosti financija

"Na dnevnom redu će biti i eventualne dodatne mjere koje mogu pomoći pojedinim granam a da premoste ovu situaciju s poduzimanjem restriktivnih mjera," kazao je.

Dodao je da je Vlada protiv zatvaranja i policijskog sata, a "ovo što sada radimo, radimo u cilju zaštite zdravlja i ograničavanja određenih aktivnosti za koje smatramo da će, ukoliko se svi budemo pridržavali ovih mjera, pomoći u smanjivanju dinamike zaraze te, sukladno tome, oboljelih, hospitaliziranih i, u konačnici, broja preminulih".

"Istodobno ćemo i dalje voditi računa o gospodarstvu, održivosti financija i ukupne aktivnosti", dodao je.

Zaključno, predsjednik Vlade ponovio je da Covid-19 mijenja način našeg života, koji smo u proteklim mjesecima nastojali što više održati.

"Međutim, ovo je trenutak gdje se osobna odgovornost mjeri načelom solidarnosti prema drugima i u ovom se trenutku moramo odreći određenih navika i komoditeta da bismo zaštitili zdravlje", naglasio je Plenković.

Dodao je da su mjere u drugim zemljama ponegdje restriktivnije i duljeg vremenskog trajanja, a mi ih uvodimo sada, jer smatramo da su nužne.

"To se poklapa s epidemiološkim preporukama na temelju struke", rekao je te istaknuo da ćemo istodobno voditi računa da ekonomski i financijski izdržimo ove tjedne koji su pred nama.

"Još jednom apeliram na odgovornost svih kako bismo nastavili ovu zajedničku bitku protiv Covid-a 19," zaključio je svoje izlaganje predsjednik Vlade Plenković.

Protiv smo kompletnog zatvaranja, razmišljamo o sankcijama
 
Na konferenciji za medije, premijer Plenković poručio je da je Vlada protiv kompletnog zatvaranja i policijskog sata, a razmišlja se o sankcijama za građane koji se ne pridržavaju mjera i produženju školskih praznika za tjedan dana.
 
"Protiv smo kompletnog zatvaranja i policijskog sata. Radimo u cilju zaštite zdravlja i ograničavanja određenih aktivnosti za koje smatramo da će, ako ćemo se svi pridržavati mjera, pomoći smanjivanju dinamike zaraze, a sukladno tome i broja oboljelih, hospitaliziranih i umrlih", rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon što je predstavio nove epidemiološke mjere.
 
Razgovori o olakšavanju situacije pogođenim djelatnostima
 
Dodao je da covid-19 mijenja naš način života, a osobna odgovornost mjeri se načelom solidarnosti prema drugima. Dodatne mjere uvode se jer smo u fazi kada je to nužno i vodit će računa o tome da ekonomski i financijski izdržimo tjedne pred nama, najavio je.
 
Ministri iz područja gospodarskih aktivnosti sutra ujutro održat će sastanak s različitim udrugama poslodavaca i predstavnicima gospodarstva, gdje će razgovarati kako olakšati situaciju djelatnostima koje su izravno pogođene mjerama.
 
Kako bi pomogli privatnom sektoru, kao što je to bilo na proljeće, primjenjivat će se mjera od 4000 kuna kao naknada poslodavcima za plaće radnika, a na dnevnom redu bit će i dodatne mjere za pojedine grane gospodarstva.
 
Plenković je istaknuo da je cilj promjena trenda stope rasta.
 
"Što se tiče tajminga, usvajamo mjere koje su primjerene situaciji. Prethodne mjere su u startu pokazale da se smanjio intenzitet, no nismo došli u fazu spuštanja trenda. Proteklih je dana povećan rast i ove mjere imaju za cilj da to okrenemo prema smanjenju dinamike zaraze", poručio je.
 
Dodao je kako bi najbolja epidemiološka mjera bila da se sve zatvori, ali to nije realno, i poručio da će se mjere omekšati kada se trend broja zaraženih preokrene.
 
Važni obrazovanje, rad, proizvodnja i zaštita zdravlja
 
"Što se tiče održavanja što normalnijeg društvenog života, ako usporedite druge zemlje, imali smo puno normalniji život nego mnoge druge zemlje Europe. Važno mi je obrazovanje, rad i proizvodnja, uz okvirni cilj zaštite zdravlja građana", istaknuo je Plenković.
 
Na temelju tih prioriteta, mjere stavljaju fokus na ono što je bitno, dodao je.
 
"Svaki društveni kontakt, to znači biti s nekim na večeri, na fešti, u kafiću, disku ili drugdje, u ovom trenutku je luksuz koji je irelevantan. Za zdravlje građana svaki luksuz društvenog kontakta koji nije nužan je nebitan. Sve što možete izbjeći, a da nije nužno, nije posao i nije obrazovanje u ovom trenutku je nebitno", naglasio je premijer.
 
Obrazovanje ima poseban režim. Fakultetima je preporuka da se ide na online nastavu, osim onih studija koji imaju program laboratorijskih vježbi i sl. Što se tiče srednjih škola, inicijativa za eventualni prelazak na online nastavu je na ravnateljima i osnivačima.
 
Ministar obrazovanja u suradnji s HZJZ-om predlaže da se trajanje školskih praznika, koji su predviđeni od Božića do Sveta tri kralja, produži za tjedan dana kako bi nakon obiteljskih druženja osigurali dodatni tjedan s epidemiološkog aspekta.
 
Razmišlja se o kaznama za građane koji se ne pridržavaju mjera
 
Plenković je rekao da razmišljaju i o uvođenju kazni za građane koji se ne pridržavaju mjera, što je jedna od aktivnosti koju će "nerado poduzeti".
 
"Bitka protiv covida-19 temeljena je na povjerenju, solidarnosti i razumijevanju specifičnosti bitke s virusom koji prelazi kontaktima s jednog na drugog čovjeka. Vrlo nezahvalan protivnik. Kao Vlada nismo sretni ako moramo ići s mjerama koje će imati sankcije protiv građana jer imamo povjerenja u naš narod", istaknuo je.
 
Na pitanje novinara, pojasnio je da se obustava izvedbi složenih glazbeno-scenskih djela, koja uključuju orkestre i zborove, odnosi i na crkvene zborove.
 
"Nema zborova u crkvi. Pjevanje je problem pa ga nema ni na operi niti na mjuziklu, a nema ga niti u crkvi", rekao je Plenković.
Pisane vijesti | Andrej Plenković