Država će s 21,6 milijuna subvencionirati otkup mlijeka

Država će mljekarama pomoći da interventno otkupe oko 15 milijuna litara mlijeka koje će se preraditi u mliječne proizvode, a to će sufinancirati s 21,6 milijuna kuna, odlučila je danas hrvatska Vlada prihvativši mjere za rješavanje poremećaja na tržištu sirovog mlijeka.

ZAGREB,15. lipnja(Hina) - Država će mljekarama pomoći da interventno otkupe oko 15 milijuna litara mlijeka koje će se preraditi u mliječne proizvode, a to će sufinancirati s 21,6 milijuna kuna, odlučila je danas hrvatska Vlada prihvativši mjere za rješavanje poremećaja na tržištu sirovog mlijeka.

Velikim mljekarama otkup će sufinancirati s 1,5 kuna po litri za preradu u mlijeko u prahu i maslac, a malim mljekarama s kunom po litri za preradu u ostale mliječne proizvode.

U ugovorima koji će se potpisati s mljekarama regulirat će se da istodobno ne mogu uvoziti sirovo mlijeko ili mliječne proizvode.

Tako će se postići dva rezultata - povećanje proizvodnje i smanjenje uvoza, kaže ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

Najveći dio od ukupno 15 milijuna litara, 13,3 milijuna uz subvenciju od 1,5 kuna po litri otkupilo bi osam velikih mljekara.

Njima bi se tako usmjerilo 19,98 milijuna kuna, a najviše bi dobila zagrebačka Lura (6,2 milijuna kuna), varaždinska Vindija (5,5 milijuna), osječki Meggle (3,3 milijuna), KIM Karlovac (1,7 milijuna kuna), te Ledo, Zdenka, Belje i PIK Rijeka.

Male bi mljekare, njih 22, podijelile 1,67 milijuna kuna, a subvencije bi im iznosile od 1.800 kuna do 305 tisuća kuna.

Trenutni poremećaj na tržištu mlijeka, tumače premijer Ivo Sanader i ministar Čobanković, zapravo su rezultat pozitivnih mjera poduzetih radi povećanja proizvodnje mlijeka.

Povećanje domaće proizvodnje, uz uobičajeni je uvoz, dovelo do poremećaja na tržištu mlijeka, kazao je Sanader, poručujući da Vlada ima razloga intervenirati i subvencionirati otkup mlijeka.

Potrebe za mlijekom Hrvatska trenutno ne može zadovoljiti vlastitom proizvodnjom, a Operativni program razvitka govedarske proizvodnje već sada daje rezultate.

Povećanje proizvodnje mlijeka od 14 posto trend je koji zadovoljava i koji ćemo poduprijeti, poručio je ministar Čobanković.

Interes nam je, kaže, povećati broj krava, okrupniti proizvođače, promjeniti sustav poticaja, uvesti model krava dojilja.



Pisane vijesti