Državni tajnik Milatić odbacio tvrdnje o zastoju projekata OIE

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić najavio je danas da će Ministarstvo uskoro pripremiti uredbu o poticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i uredbu o izdavanju energetskih odobrenja. Neistinitima je nazvao tvrdnje o zastoju projekata obnovljivih izvora energije. "Kategorički odbijam tezu da je riješeno tek 16 projekata. Riješeno je zasad čak 114 projekata, a kada bi se govorilo o snazi iskaza interesa u tim projektima, u tih 114 projekata je jedan projekt koji je bio snage 900 megavata", rekao je Milatić.
 
 

Udruženje obnovljivih izvora energije Hrvatske gospodarske komore (OIE HGK) ranije je ocijenilo da je ključni razlog dodatnog usporavanja razvoja tog sektora nedonošenje većeg broja podzakonskih akata, no državni tajnik Milatić smatra da nisu istinite tvrdnje o zastoju projekata obnovljivih izvora energije.
 
"Kategorički odbijam tezu da je riješeno tek 16 projekata. Riješeno je zasada čak 114 projekata, a kada bi se govorilo o snazi iskaza interesa u tim projektima, u tih 114 projekata je jedan projekt koji je bio snage 900 megavata”, rekao je Milatić na konferenciji za novinare.
 
Prema njegovim riječima, do kraja 2021. godine izdano 700 megavata energetskih odobrenja, a nakon donošenja novog zakona izdano je još 417 megavata, odnosno ukupno 1117 megavata energetskih odobrenja. Kaže da su u tijeku dva natječaja ukupne snage 240 mgw te da su danas ministru na potpis pripremljena nova 22 projekta od 709 megavata.
 
Državni tajnik smatra da dosadašnje brojke dovoljne da se do 2024. godine dostigne cilj od 1500 mgw.
 
Rekao je i da je uredba o natječaju za energetska odobrenja spreman da se pošalje u proceduru.
Kazao je da može razumjeti da je developerima "sve nekako sporo", ali i da oni moraju razumjeti da "ministarstvo ne može mimo zakonske procedure nikomu ništa dati koliko god netko htio da se to dogodi sada odmah".
 
Rekao je i da su u Ministarstvu svjesni činjenice "da smo u solarima zaostali", ali i da su upravo zato napravili zakonski okvir da to zaostajanje nadoknade.
 
Dodao je da je uredba o priključenju u visokoj fazi donošenja.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti