​Ministar Božinović s talijanskim kolegom Piantedosijem o zajedničkom odgovoru na ilegalne migracije

Učinkovit odgovor na ilegalne migracije bio je glavna tema sastanka hrvatskog ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, s talijanskim kolegom Matteom Piantedosijem u Rimu, priopćio je MUP u ponedjeljak.

Naglasak je bio na pronalasku zajedničkog odgovora na rastući izazov ilegalnih migracija prema EU i važnosti suzbijanja s njima povezanih krijumčarskih mreža koje su u porastu kao i sekundarne migracije, navode u priopćenju.
 
Dodaju da je Italija samo prošle godine zabilježila 100 tisuća ilegalnih dolazaka morskim putem, dok je Hrvatska prošle godine spriječila preko 56 tisuća pokušaja nezakonitih prelazaka vanjske granice EU.
 
Ministri su se složili o važnosti dosljedne primjene sporazuma o readmisiji s trećim državama (bilo da su zemlje podrijetla ili tranzita), koje za razvojnu pomoć i projekte namijenjene jačanju njihovih graničnih, azilnih i prihvatnih kapaciteta, a financiraju se sredstvima EU-a, moraju bolje i konkretnije surađivati s EU-om, posebno državama na vanjskim granicama.
 
Za smanjenje ilegalnih migracijskih tokova potrebno je jačanje uloge FRONTEX-a, odnosno što skorije zaključivanje novih statusnih sporazuma s državama jugoistočne Europe, ali i sjeverne Afrike, kako bi se ilegalni dolasci obeshrabrili i spriječili prije nego dospiju na vanjske granice EU-a, navode u MUP-u.
 
Dodaju i da obje države podupiru jači angažman FRONTEX-a u nadzoru vanjskih granica tranzitnih država na zapadno-balkanskom, kao i na središnjem sredozemnom migracijskom pravcu.
 
Izvor: Hina / Vlada
 
 

Pisane vijesti