Državni vrh na Alki

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/drzavni_vrh_na_alki.jpg

SINJ, 4. kolovoza 2007. (Hina) - Središnja svečanost ovogodišnje, 292. Alke započet će u 17 sati u Sinju, a ove godine nazočit će cijeli državni vrh predvođen predsjednikom države Stjepanom Mesićem, predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom i premijerom Ivom Sanaderom.

Alku će trčati 17 alkara kopljanika koje predvodi alkarski vojvoda Ivan Čikara, dok je zapovjednik alkarske konjaničke postrojbe alajčauš Tonči Bešlić. Postrojbu pješaka - alkarskih momaka kojih je ukupno 41 predvodit će arambaša Ivo Vukasović Para.

Alkari kopljanici natječu se u tri trke i onome koji prikupi najviše punata (bodova) alkarski vojvoda će na koplje privezati znamenje pobjede; hrvatsku trobojnicu s povijesnim hrvatskim grbom. Pokrovitelj Alke, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić darovat će slavodobitnika zlatnim prstenom s hrvatskim grbom i sabljom, a njegova alkarskog momka srebrnim prstenom s hrvatskim grbom i jataganom.

Viteško alkarsko društvo darovat će slavodobitnika zlatnom plaketom Alke i novčanom nagradom od 40.000 kuna a njegova alkarskog momka zlatnom plaketom Alke.

Alka se održava u spomen na pobjede malobrojnih branitelja drevnog grada Sinja nad višestruko brojnijom i jačom osmanlijskom osvajačkom vojskom 1715.godine.

Oko 700 branitelja izdržalo je višednevnu opsadu sinjske tvrđave i prema dostupnim povijesnim izvorima svojom hrabrošću, borbenošću i odlučnošću oduprlo se osmanlijskoj vojsci koja je prema istim izvorima obuhvaćala i do 60.000 vojnika.

Legenda kaže da je braniteljima u njihovoj borbi svojim ukazanjem pomogla i Čudotvorna Gospa Sinjska, a branitelji su u slavu Gospe skupili zlato i njime optočili njezinu sliku.

U čast velike pobjede Sinjani su ustanovili s dozvolom venecijanskog providura vitešku igru Alku, jedinstveno natjecanje kopljanika u Europi, nalik srednjovjekovnim viteškim turnirima koja se održala do danas gotovo tri stoljeća. Prema izvorima slične igre su se održavale u Makarskoj i drugim mjestima Dalmacije te Istre, ali Alka upravo ima tu vrijednost što je opstala do danas i postala svjetska atrakcija jer se prema nepromijenjenim pravilima i običajima održava u Sinju 292 godine.



Pisane vijesti