Potpredsjednica Vlade s predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Knina

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se uoči Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, s predstavnicima Koordinacije braniteljskih udruga Grada Knina. Potpredsjednica Kosor zahvalila je predstavnicima Koordinacije braniteljskih udruga na dosadašnjoj suradnji, a posebice na inicijativi i suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u organizaciji mimohoda hrvatskih branitelja u sklopu obilježavanja 12. obljetnice vojnoredarstvene akcije “Oluja”. Uručila im pritom posebno pripremeljene majice koje je, za hrvatske branitelje sudionike mimohoda, izradilo i darovalo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Potpredsjednica Kosor izvijestila je na sastanku nazočne predstavnike braniteljskih udruga Hrvatskog vijeća obrane kako je Vlada Republike Hrvatske na svojoj prošlotjednoj sjednici donijela Uredbu o darovanju stanova i kuća u vlasništvu Republike Hrvatske na područjima posebne državne skrbi pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane te članovima obitelji poginulih, zatočenih i nestalih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, čija je primjena odmah započela. Istaknula je kako su na taj način obuhvaćene kategorije pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i njihovih obitelji, u potpunosti izjednačene u pogledu darovanja kuća i stanova u državnom vlasništvu na području posebne državne skrbi s hrvatskim braniteljima i članovima obitelji poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja za koje je Vlada prije dvije godine već donijela takvu Uredbu, u povodu obilježavanja 10. obljetnice “Oluje”. Potpredsjednica Kosor rekla je kako je na ovaj način, uz ratificirani Ugovor o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća, čija je provedba već drugu godinu u tijeku, zaokružen veliki projekt skrbi o bivšim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane i njihovim obiteljima, a koji su se trajno naselili u Republici Hrvatskoj. Predstavnici braniteljskih udruga Hrvatskog vijeća obrane uputili su zahvalu potpredsjednici Kosor i hrvatskoj Vladi na donošenju ove Uredbe napomenuvši kako ona za njih ima veliko značenje jer će se time riješiti problem njihovog trajnog stambenog zbrinjavanja u Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednica Kosor izvijestila je nazočne predstavnike braniteljskih udruga i o ostalim aktivnostima Vlade i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u pogledu skrbi za hrvatske branitelje i njihove obitelji. Rekla je kako je u svibnju ove godine započelo prevođenje mirovina prema novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, izvršen je povrat duga prema Zakonu iz 2001. godine u ukupnom iznosu od oko 500 milijuna kuna, od početka mandata do kraja prošle godine utrošeno je 100 milijuna kuna za zapošljavanje branitelja, a tijekom kolovoza ove godine Vlada će prihvatiti i novi četverogodišnji Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja. Napomenula je kako su u dosadašnjem mandatu dodijeljena 333 posebno prilagođena automobila za 100%-tne HRVI I. skupine, a dovršeno je i njihovo stambeno zbrinjavanje. Također je rekla kako je stambeno zbrinjavanje ostalih kategorija hrvatskih ratnih vojnih invalida u tijeku pa se tako trenutno oko 400 stanova gradi, a još za oko 400 stanova izgradnja je u planu.

Zahvalu potpredsjednici Kosor na održanom sastanku i suradnji u organizaciji mimohoda hrvatskih branitelja uputio je predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Grada Knina Tomislav Čolak, izvijestivši ju pritom kako Koordinacija ima u planu izgradnju spomenika “Oluji” u Kninu, u čemu im je potpredsjednica Kosor dala punu potporu.



Pisane vijesti