Državni vrh na obilježavanju Dana državnosti u Vukovaru

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/drzavni_vrh_na_obiljezavanju_dana_drzavnosti_u_vukovaru.jpg

VUKOVAR,25. lipnja(Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić, Hrvatskog sabora Luka Bebić i Vlade RH Ivo Sanader položili su u povodu Dana državnosti vijence i zapalili svijeće podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru i mjestu masovne grobnice na Ovčari iz koje su 1995. ekshumirani posmrtni ostaci 200 osoba ubijenih na tom mjestu 20. studenog 1991.

"Ovdje na Ovčari pogubljeni su oni koji su do zadnje sekunde branili Vukovar. Dobro je i to da se dođemo pokloniti njima i svima onima koji su poginuli za Hrvatsku", izjavio je predsjednik Mesić novinarima nakon polaganja vijenca na Ovčari.

Predsjednik vlade Ivo Sanader zahvalio je braniteljima, bez kojih ne bi bilo hrvatske samostalnosti, ocijenivši kako je uloga Vukovara u Domovinskom ratu bila nemjerljiva.

"Želimo i na ovaj način pokazati koliko Hrvatska treba biti zahvalna besmrtnim braniteljima Vukovara koji su stvorili pretpostavku za hrvatsku pobjedu u Domovinskom ratu", poručio je predsjednik Sabora Luka Bebić, rekavši kako niti jedna državna vlast ne smije zaboraviti ono je što je u Vukovaru učinjeno 1991. godine.

Odgovarajući na novinarsko pitanje je li državni vrh uputio čestitike slovenskim državnim čelnicima s obzirom na to da i Slovenija danas slavi Dan državnosti, predsjednik Mesić je kazao da ne zna jer je, kako je objasnio, danas neradni dan i još nije bio u svom uredu.

"Ja sam dobio čestitiku od premijera Pahora i također sam njemu uputio svoju čestitiku. To je ono najelementarnije, ali sigurno da iza tih čestitki mora uslijediti i ono što se u čestitkama piše. Kao što međutim vidimo, Slovenija se ponaša neeuropski - suprotno načelnima na kojima zajedno želimo graditi ujedinjenu Europu", rekao je Sanader.

Dodao je kako je siguran da će pobijediti europska načela a to su, kako je kazao, ona koja zastupa Republika Hrvatska.

Zamoljen da komentira govor predsjednika Mesića u kojem je na obilježavanju Dana antifaštisičke borbe na Brezovici rekao kako se u borbi za očuvanje antifašističkih načela u Hrvatskoj često osjeća usamljen, Sanader je kazao kako je protiv komunističke diktature, ali kako je antifašizam nešto posve drugo.

"Ja uvijek govorim antifašizam da, komunizam ne", rekao je Sanader.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, Mesić, Bebić i Sanader uputili su se prema vojarni 204. vukovarske brigade gdje će biti nazočni promociji 11. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić" i 13. naraštaja kadeta pilota, koji su završili izobrazbu na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) "Petar Zrinski".

Među četrnaest polaznika 11. naraštaja te Ratne škole nalazi se prvi put i jedna časnica, brigadirka Mirjam Antolić dok je po jedan polaznik iz oružanih snaga BiH, Makedonije i Njemačke, a jedan pripadnik MUP-a RH.

Tijekom svečanosti bit će uručene nagrade najboljim polaznicima svih časničkih i dočasničkih škola pri HVU.

Po podacima Hrvatskog vojnog učilišta "Petar Zrinski", u školskoj 2008./09. godini sve razine izobrazbe na HVU prošla su 204 časnika i 111 dočasnika od kojih je šesnaest polaznika bilo iz oružanih snaga BiH, Makedonije, Njemačke, Crne Gore, Slovenije i Ukrajine.



Pisane vijesti