Dubrovnik: Gyurcsany i Sanader o Lisabonskom ugovoru

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/dubrovnik_gyurcsany_i_sanader_o_lisabonskom_ugovoru.jpg
DUBROVNIK, 4. srpnja 2008. (Hina) - Što će biti s Lisabonskim ugovorom nije vaš nego naš posao, a vi imate ogroman domaći zadatak koji morate dovršiti i u tome vas Mađarska podupire, izjavio je u Dubrovniku mađarski premijer Ferenc Gyurcsany.

Ishod referenduma bio je razočaranje za sve no moramo ga poštovati, ali isto tako moramo poštovati i volju ostalih država da se dovrši proces ratifikacije, rekao je Gyurcsany na Croatia Summitu 2008. koji se održava u Dubrovniku. Međutim, mađarski je premijer istodobno ocijenio da irsko "ne" ne treba obeshrabriti Hrvatsku koja mora krenuti odmah s primjenom europske legislative.

Domaćin susreta premijer Sanader uzvratio je kako ishod irskog referenduma nije obeshrabrio Zagreb da nastavi s naporima kako bi se pristupni pregovori okončali iduće godine.

"EU je uvijek nalazila rješenja iz teških prilika pa vjerujem da će naći i za ovo... ne samo za nove članice nego i za samu sebe" rekao je premijer Sanader. Ističući da EU ne smije gubiti vrijeme Sanader je rekao da Hrvatska vjeruje u jedinstvo Europe, u "naš zajednički kontinent".

"Ovo nije pitanje proširenja to je pitanje naše budućnosti naglasio je Sanader.

Rekavši da je Hrvatska u čekaonici i da ju zemlje članice žele "u klubu" Gyurcsany je još jednom doveo u vezu nastavak proširenja i institucionalnu krizu Unije nakon irskog referenduma.

"Što prije završi to bolje za vas" rekao je mađarski premijer i dodao da Zagreb može računati na pomoć službene Budimpešte.

Dokaz tomu trebala bi biti i brza mađarska ratifikacija protokola o pristupanje Hrvatske NATO-u koji će idući tjedan biti potpisan u Bruxellesu. Kako je rekao Gyurcsany, mađarski parlament bit će među prvima ako ne i prvi koji će ratificirati taj dokument, nakon pozivnice iz Bukurešta drugi korak u proceduri ulaska Hrvatske u punopravno članstvo NATO-a.

O stanju u EU nakon irskog "ne" govorio je i Carl Bildt ministar vanjskih poslova Švedske koja će EU-om predsjedati u drugoj polovici 2009. godine. "Proširenje će se nastaviti, pregovori s Hrvatskom i Turskom će se nastaviti, a otvorit će se perspektiva i drugim zemljama regije", optimistično je rekao Bildt.

Na dubrovačkom summitu sudjeluje i gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili koji se u svom govoru obrušio na Rusiju za koju je rekao da ugrožava suverenitet njegove zemlje.

"U našu zemlju ulaze (ruski) vojnici bez odobrenja naše vlade... to je očito kršenje međunarodnog prava", rekao je Šakašvili.

Moskva je nedavno pojačala diplomatske i gospodarske veze s proruskim gruzijskim pokrajinama sjevernom Osetijom i Abhazijom koje su se 1990-ih godina odmetnule od središnje vlade u Tbilisiju.

"To je pitanje cijele kaspijske regije, srednje Azije i prostora SSSR. Ako to ne riješimo sada reprizu ovoga što se događa u Gruziji imat ćemo u Ukrajini i baltičkim zemljama", upozorio je Šakašvili i pozvao EU da u tom pitanju bude odlučnija.

Ukupno pet šefova država i vlada, nekoliko ministara vanjskih poslova visoki dužnosnici iz SAD-a i Kanade te predstavnici NATO-a i EU sudjeluju na dvodnevnom sastanku na vrhu pod nazivom "Sigurnost, razvoj, napredak".

Uz Gyurcsanya i Šakašvilija trećem dubrovačkom summitu nazočni su slovački premijer Robert Fico, albanski Sali Berisha i crnogorski Milo Đukanović.

Sastanak na vrhu nastavlja se u subotu raspravom o djelovanju EU-a nakon Lisabonskog ugovora, proširenju EU-a i NATO-a na jugoistočnu Europu te o europskoj energetskoj strategiji.



Pisane vijesti