U Dubrovniku počeo Croatia Summit 2008.

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/u_dubrovniku_poceo_croatia_summit_2008.jpg
DUBROVNIK, 4. srpnja 2008. (Hina) - Međunarodna konferencija šefova država ili vlada te predstavnika međunarodnih organizacija pod nazivom Croatia Summit 2008., koja će se baviti pitanjima sigurnosti, razvoja i prosperiteta, počela je u petak u Dubrovniku.

Sudionike skupa koji se već treću godinu zaredom održava u Dubrovniku na otvorenju skupa pozdravio je hrvatski premijer Ivo Sanader, a sudionicima će se obratiti i predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić.

Sudionici skupa koji završava u subotu, razgovarat će, kako je najavljeno, o djelovanju Europske unije nakon što je Irska odbila Lisabonski ugovor. Također, sudionici će raditi na intenziviranju suradnje država članica EU-a i NATO-a sa zemljama regije koje se i same nastoje približavati euroatlantskim integracijama.

I europska energetska strategija bit će jedna od tema summita koji okuplja premijere Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Albanije, Crne Gore i Kosova Ferenca Gyurcsanya, Roberta Fica, Salija Berishu, Milu Đukanovića i Hashima Thacija, a najavljen je i dolazak gruzijskoga predsjednika Mihaila Saakašvilija te predsjednika gruzijskoga parlamenta Davida Bakradzea.

Očekuje se i dolazak bosansko-hercegovačkoga ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja te makedonskoga ministra vanjskih poslova Antonija Milošoskog.

Američko izaslanstvo u Dubrovniku predvodi Daniel Fried, pomoćnik američke državne tajnice za europska pitanja koji je sudjelovao i na summitu 2006. i 2007.

Na skupu sudjeluju i predstavnici nevladinih organizacija i brojnih tvrtka iz Hrvatske.



Pisane vijesti