EPP podupire članstvo u EU i razdvajanje pregovaračkih procesa

Čelnici Europske pučke stranke podupiru članstvo Hrvatske u EU-u i razdvajanje pregovaračkih procesa Hrvatske i Turske, izjavio je u četvrtak u Meiseu hrvatski premijer Ivo Sanader.

BRUXELLES, 15. lipnja 2006. (Hina) - Čelnici Europske pučke stranke podupiru članstvo Hrvatske u EU-u i razdvajanje pregovaračkih procesa Hrvatske i Turske, izjavio je u četvrtak u Meiseu hrvatski premijer Ivo Sanader.

Predsjednik hrvatske Vlade i predsjednik HDZ-a sudjelovao je u Meiseu na sastanku čelnika Europske pučke stranke, krovne organizacije europskih demokršćana i narodnjaka. Riječ je o tradicionalnim sastancima uoči svakog summita EU-a. U Meiseu se najviše razgovaralo o institucionalnim problemima EU-a vezanim uz daljnje proširenje, što će biti jedna od glavnih tema summita EU-a koji počinje kasno poslije podne.

"Svi sudionici u raspravi su istaknuli da će EU imati 28 članica, što znači da uključuju i Hrvatsku. Većina je rekla da za Hrvatsku neće biti nikakvih problema", rekao je Sanader, dodajući da se institucionalni problem može riješiti "ili amandmanom na Sporazum iz Nice ili na neki drugi način tako da Hrvatska može ući, naravno kad ispuni sve pretpostavke".

Sporazum iz Nice je dizajniran za 27 zemalja članica, a taj će broj biti popunjen ulaskom Bugarske i Rumunjske. Taj bi sporazum trebao biti zamijenjen europskim Ustavom, ali je njegova ratifikacija zapela nakon što su ga birači u Francuskoj i Nizozemskoj odbacili na referendumu.

Sanader je rekao da je u nizu bilateralnih sastanaka, koje je imao u Meiseu, potvrđena apsolutna potpora načelu da se svaka zemlja u procesu pristupanja EU-u vrednuje prema vlastitim zaslugama.

"Bilo mi je bitno osluhnuti kakva su stajališta i pozicije o tome, a ona su apsolutno u korist Hrvatske i u korist načela EU-a da se svaka zemlja vrednuje prema vlastitim postignućima", rekao je Sanader.

Sanader se bilateralno susreo s nekoliko europskih čelnika, među njima i s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom. U tom razgovoru najviše je bilo riječi o institucionalnim problemima vezanim uz europski Ustav. Sanader je rekao da se složio s Barrosom da Ustav treba biti usvojen, s eventualnim izmjenama, najkasnije do 2009. godine.

Na sastanku čelnika Europske pučke stranke u Meiseu sudjelovalo je i osam premijera zemalja članica EU-a: njemačka kancelarka Angela Merkel, Jan-Peter Balkenende (Nizozemska), Kostas Karamanlis (Grčka), Wolfgang Schuessel (Austrija), Jean-Claude Juncker (Luksemburg), Lawrence Gonzi (Malta), Janez Janša (Slovenija), Aigars Kaltvitis (Latvija). Na sastanku je sudjelovao i predsjednik Europske komisije Barroso.



Pisane vijesti