Premijer Sanader najavljuje ubrzanje procesa pregovora u drugoj polovici godine

Hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je u četvrtak u Bruxellesu očekivanje da će se proces pregovora s EU-om bitno ubrzati u drugoj polovici godine.

BRUXELLES, 15. lipnja 2006. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je u četvrtak u Bruxellesu očekivanje da će se proces pregovora s EU-om bitno ubrzati u drugoj polovici godine.

"Očekujem vrlo brz i dinamičan proces za vrijeme finskog predsjedništva", izjavio je Sanader nakon razgovora s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom.

Sanader je u četvrtak sudjelovao i na sastanku čelnika Europske pučke stranke, gdje je imao niz bilateralnih susreta, između ostaloga, i s predsjednikom Komisije Joseom Manuelom Barrosom.

"Iznimno sam zadovoljan s ova dva sastanka na kojima smo raspravljali o institucionalnim mogućnostima primanja Hrvatske nakon završetka pregovora", rekao je Sanader.

Budući da je Sporazum iz Nice dizajniran za 27 članica, za ulazak Hrvatske kao 28. članice bit će potrebno da se ili usvoji Ustav, čija je ratifikacija upala u krizu, ili da se amandmanom dopuni Sporazum iz Nice.

"Nema nikakve dvojbe da će Hrvatska bez obzira na probleme s europskim Ustavom postati 28. članica EU-a", rekao je Sanader.

Sanader je najavio da će glavni pregovarač Vladimir Drobnjak uskoro otputovati u Helsinki kako bi s predstavnicima Finske, koja preuzima predsjedništvo 1. srpnja, razradio daljnje korake.



Pisane vijesti