Premijer Sanader će lobirati za razdvajanje pregovora Hrvatske i Turske

Hrvatski premijer Ivo Sanader najavio je u četvrtak u Meiseu, nedaleko Bruxellesa, da će kod čelnika Europske pučke stranke lobirati za razdvajanje pristupnog procesa između Hrvatske i Turske, za što već postoji kritična masa.

MEISE, 15. lipnja 2006. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader najavio je u četvrtak u Meiseu, nedaleko Bruxellesa, da će kod čelnika Europske pučke stranke lobirati za razdvajanje pristupnog procesa između Hrvatske i Turske, za što već postoji kritična masa.

"Prije svega tražit ću da se Hrvatska, kao što je to bio slučaj sa svim zemljama do sada, bude ocjenjivana po vlastitim postignućima, što znači da nas se ni na koji način ne koči. Lobirat ću za to da se odvoje procesi za dvije zemlje koje sada pregovaraju", rekao je Sanader po dolasku na sastanak čelnika Europske pučke stranke (EPP), krovne organizacije europskih demokršćana i narodnjaka. EPP se poput ostalih stranačkih organizacija tradicionalno sastaje uoči svakog summita EU-a.

Summit EU-a počinje u četvrtak kasno popodne, a glavne teme su pitanje europskog ustava i proširenja.

"Već postoji kritična masa u korist ideje" razdvajanja pristupnog procesa Hrvatske i Turske. Mislim da i naši prijatelji Turci znaju da će se procesi kad tad razdvojiti", dodao je Sanader.

Sanader je mjerila (benchmarks) za otvaranje i zatvaranje pregovora o pojedinim poglavljima europske pravne stečevine ocijenio pozitivnom i korisnom stvari.

"Vjerujem da će Hrvatska od toga imati koristi, jer joj se neće dogoditi ono što se događa Bugarskoj i Rumunjskoj da ni nakon
završetka pregovora ne budu spremne za članstvo".


Upitan u vezi mogućeg datuma ulaska Hrvatske u EU, Sanader je istaknuo da vjeruje da će se otvorena pitanja oko europskog ustava riješiti do 2009. godine.

"Ja sam optimist. Poput ostalih, vidim da će sljedeća predsjedništva, finsko i njemačko, raditi na tome. Neovisno o ustavu, u pregovaračkom okviru, koje su usvojile sve države članice, jasno stoji da je cilj pregovora s Hrvatskom punopravno članstvo", rekao je Sanader.

Dodao je i da je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao kako očekuje ulazak Hrvatske do kraja mandata sadašnje Komisije, koji istječe 2009. godine.

Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, koji također sudjeluje na sastanku EPP-a, rekao je da "nema osnove da Hrvatska i Turska budu tretirane na isti način. To su dvije različite zemlje, dvije različite realnosti".

Upitan može li Hrvatska i bez donošenja europskog ustava ući u EU, Juncker je rekao da je "Hrvatska u puno boljoj situaciji, bolje je pripremljena od svih drugih zemalja u kontekstu proširenja. Ona je u drukčijoj situaciji u odnosu na drugi, pregovore s Hrvatskom započeli smo s odgodom, zbog teškog slučaja Gotovina".

Dodao je kako ne vidi prepreku u Sporazumu iz Nice, koji je dizajniran za 27 zemalja članica, za Hrvatsku kao 28. članicu. "Ne, što se mene tiče ne mislim da je to prepreka". Hrvatski slučaj je jasan, ona pripada europskoj obitelji i postat će članica EU-a", rekao je Juncker.

Na sastanku čelnika Europske pučke stranke u Meiseu sudjeluje i osam premijera zemalja članica EU-a: njemačka kancelarka Angela Merkel, Jan-Peter Balkenende (Nizozemska), Kostas Karamanlis (Grčka), Wolfgang Scuessel (Austrija), Jean-Claude Juncker (Luksembourg), Lawrence Gonzi (Malta), Janez Janša (Slovenija), Aigars Kaltvitis (Latvija). Na sastanku sudjeluje i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

U četvrtak se u Bruxellesu sastaju i čelnici europskih liberalnih stranaka, a iz Hrvatske sudjeluje predsjednica Hrvatske narodne stranke-liberalnih demokrata Vesna Pusić. U priopćenju Saveza liberalnih demokrata Europe (ALDE), objavljenom prije početka njihova sastanka, navodi se da se pregovori između Hrvatske i Turske ne smiju povezivati.

"Hrvatska je napravila vidljiv napredak u provedbi europskog zakonodavstva i velikim koracima ispunjava kopenhaške kriterije. Uspjeh i brzina pregovora moraju biti u istoj razini s hrvatskim naporima".



Pisane vijesti