Erlić: Fondovi EU kao investicijska poluga u dostizanju klimatske neutralnosti

Slika /Vijesti/2023/Travanj/14 travnja/HN20230413003562.JPG

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić poručio je da će novčana sredstva iz europske omotnice u novoj financijskoj perspektivi poslužiti kao velika investicijska poluga u dostizanju klimatske neutralnosti i smanjenju CO2 i potrošnje energije fosilnih goriva.

Erlić je u Dubrovniku nazočio otvaranju konferencije „Energetski i klimatski izazovi u Republici Hrvatskoj“ te istaknuo da će najveći dio novca iz fondova EU biti namijenjen zelenim politikama i zelenoj tranziciji do kraja desetljeća. Dodao je  da je cilj konferencije povezati župane, gradonačelnike i druge organizacije s zainteresiranim organizacijama s Islanda i iz Norveške iz područja energetike.
 
„Imaju priliku dogovarati nove projekte, posebno u pogledu geotermalnih izvora, s gospodarstvenicima koji su zainteresirani ulagati u takve projekte“, rekao je Erlić i istaknuo dubrovački primjer gradskog bazena, gdje se ostvaruje 1,5 milijuna eura vrijedan projekt obnovljivih izvora energije, odnosno dizalice topline, za koji je odobreno 85 posto sredstava.
 
MRRFEU – upravitelj Programa Energija i klimatske promjene
 
„Želimo vidjeti više takvih projekata i u ostalim hrvatskim gradovima. Potpora je u financijskom mehanizmu u suradnji s Norveškom u iznosu od 20 milijuna eura. Imamo 36 takvih projekata, a vjerujem da će ih biti još više“, poručio je.
 
Konferenciju je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU kao upravitelj Programa “Energija i klimatske promjene” u okviru financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. Partneri Programa su Energetski institut Hrvoje Požar te Norveška uprava za vodne resurse i energiju, uz potporu Islanda, Liechtensteina i Norveške.
 
Naglasci konferencije su na smanjenju emisije CO2, najboljoj praksi u području sunčane energije, energije mora i geotermalne energije te o klimatskoj politici i politici okoliša u sklopu EGP-a i Norveškog financijskog mehanizma.
 
Izvor: Vlada / Hina 

Pisane vijesti | Fondovi EU