Sućut predsjednika Vlade u povodu smrti Smiljka Sokola

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je sućut u povodu smrti gospodina Smiljka Sokola, u kojoj stoji:
 
"Sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku uglednog pravnika, profesora i bivšeg predsjednika Ustavnog suda, gospodina Smiljka Sokola.
 
Cijenjeni profesor ustavnog prava i dekan Pravnog fakulteta odgojio je naraštaje hrvatskih pravnika. Svoje znanje nesebično je prenosio na sveučilištu te brojnim znanstvenim i stručnim savjetovanjima i skupovima u domovini i u inozemstvu.
 
Sudjelovao je u stvaranju najvažnijih zakonodavnih akata za Republiku Hrvatsku. Pisao je izborni zakon za prve višestranačke izbore, jedan je od autora prvog Ustava RH iz 1990. godine, a devedesetih godina bio je značajan njegov angažman u oblikovanju novog hrvatskog zakonodavstva u području javnog prava.
 
Svoj je obol dao i izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Bio je posebni savjetnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, ministar u Vladi od 1992. do 1993. te zastupnik u Hrvatskom saboru do 1999. godine.
 
Obnašao je časnu i odgovornu dužnost suca te predsjednika Ustavnog suda.
 
Autor je više knjiga te znanstvenih i stručnih radova iz područja ustavnog prava i političkih znanosti, a za svoj rad i osobiti doprinos razvitku i ugledu Hrvatske te za zasluge u znanosti primio je brojna priznanja i odlikovanja.
 
Gospodin Smiljko Sokol ostavio je znanstveni, stručni i politički trag u hrvatskom društvu, a nemjerljiv je njegov doprinos u svim područjima djelovanja.
 
U ovim tužnim trenucima za Vašu obitelj, upućujem Vam, uime Vlade i osobno, izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja."
 

Pisane vijesti