Eurostat: Hrvatska među zemljama EU-a s najvišim stopama rasta u trećem tromjesečju

Hrvatska je u trećem kvartalu bila među zemljama EU-a s najvišim stopama rasta gospodarstva na kvartalnoj razini, izvijestio je u četvrtak europski statistički ured, povisivši ujedno procjenu rasta EU-a na godišnjoj razini.

Hrvatsko gospodarstvo u trećem je kvartalu 2019. poraslo 0,8 posto u odnosu na drugo tromjesečje kada je ostvaren rast od 0,5 posto, pokazalo je najnovije Eurostatovo izvješće.

Istu stopu rasta bilježile su i Slovenija i Bugarska.
Daleko najvišu stopu rasta na kvartalnoj razini ostvarile su Poljska, od 1,3 posto, Mađarska, od 1,1 posto te Estonija, od jedan posto.
Najslabije su rasle aktivnosti na kvartalnoj razini u Njemačkoj, Italiji i Austriji, po stopi od svega 0,1 posto.
Na razini EU-a sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u trećem tromjesečju 0,3 posto u odnosu na drugo tromjesečje kada je rast iznosio 0,2 posto.
U 19-članoj eurozoni uvećan je za 0,2 posto, kao i u prethodnom tromjesečju, objavio je Eurostat u najnovijim procjenama, potvrdivši time prve procjene o BDP-u za oba područja.
Podaci nisu bili dostupni za Irsku, Luksemburg i Maltu.

Ravnomjeran rast u EU i eurozoni na godišnjoj razini

U Hrvatskoj je BDP u razdoblju od srpnja do rujna porastao za 2,8 posto u usporedbi s trećim tromjesečjem prošle godine. U drugom je kvartalu prema istom razdoblju lani porastao 2,4 posto.

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najvišu stopu rasta na godišnjoj razini ostvarila je Mađarska, od 4,8 posto. Slijede Poljska i Estonija sa 4,1 posto.
Daleko najslabiji rast i na godišnjoj su razini zabilježile Italija i Njemačka, od 0,3 odnosno 0,5 posto.
Eurostat je u najnovijem izvješću povisio procjenu rasta BDP-a 28-članog EU-a u trećem tromjesečju, za 0,1 postotni bod, na 1,4 posto. To znači da rastao istim tempom kao i u drugom kvartalu.
BDP eurozone porastao je 1,2 posto, također kao i u razdoblju od travnja do lipnja i u skladu s prvim procjenama Eurostata. 

Izvor: Hina
 

Pisane vijesti | Ekonomija