Filipović: Nema više prepreka za pokretanje proizvodnje u Petrokemiji

Slika /Vijesti/2023/Travanj/06 travnja/Filipović.jpg


Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović danas je, nakon sjednice Vlade, izjavio da više nema nikakvih prepreka da se krene s proizvodnjom u Petrokemiji te kako država trenutno ne planira prodati svoj udjel u toj tvrtki.

Na novinarski upit kada bi trebala krenuti modernizacija proizvodnje u Petrokemiji, Filipović je rekao da to treba pitati turske investitore.

"Na njima je da počnu što prije. Nikakvih prepreka više nema da se krene s proizvodnjom", rekao je ministar i dodao kako su stvoreni preduvjeti za modernizaciju, a time i pokretanje proizvodnje u Petrokemiji kao i zadržavanje radnika.

"Ulaganjem u modernizaciju Petrokemije jasno je da se omogućava proizvodnja, a kad imate proizvodnju onda imate i punu zaposlenost", rekao je Filipović i dodao da od turske grupacije Yildirim očekuje preuzimanje upravljanja poduzećem i čim prije započinjanje proizvodnje.

Na novinarski upit planira li država prodavati svoj udjel u Petrokemiji, Filipović je odgovorio da trenutno ne.

HERA u postupku donošenja nove metodologije izračuna cijena plina

Novinari su Filipovića pitali i o novoj metodologiji Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERE) o izračunu cijena plina, odnosno hoće li Vlada eventualne razlike koje bi pogodile opskrbljivače nadoknaditi.

Filipović je rekao kako je HERA u postupku donošenja nove metodologije, a u tijeku je razdoblje eventualnih žalbi i pravnih procedura, a nakon što se ono završi, ministarstvo će sagledati cijelu situaciju i djelovati na način da sustav funkcionira.

Na pitanje hoće li biti nadoknađivanja eventualnih razlika opskrbljivačima, kazao je da će se sve uzeti u obzir.

"Kad HERA završi svoj dio posla, oni su neovisni regulator, onda ćemo i mi pristupiti analizi. Neće biti nikakvih problema", rekao je.

Zaštitili smo interes Republike Hrvatske
 
Nakon što je Vlada odobrila rješenje za Petrokemiju te dala suglasnost CERP-u da većinski udjel u kutinskoj kompaniji, koji je u privatnom vlasništvu, proda turskom Yildirimu, ministar gospodarstva Davor Filipović gostovao je u središnjem Dnevniku HTV-a gdje je istaknuo kako su zaštićeni interesi Republike Hrvatske te ponovio kako novi većinski vlasnici Petrokemije moraju uložiti u modernizaciju i pokrenuti proizvodnju.
 
Yildirim grupa prihvatila da je država ispunila sve svoje obveze
 
Ministar Filipović je rekao kako su postigli dogovor s investitorom Yildirim grupom o njihovom ulasku u Petrokemiju.
 
''Danas smo dali suglasnost na dodatak ugovoru. Od 11 mjeseca razgovarali smo o poziciji Republike Hrvatske u odnosu na novog investitora. Tražili smo da se RH ne može primjerice tužiti za obveze koje su se dogodile nakon 2018. godine. Do tada su mogli investitori uključujući INA-u i PPD, da to kolokvijalno kažem, za što im god padne na pamet, a odnosi se na zaštitu okoliša ili primjerice obveze koje se odnose na poreze. Sada smo došli do toga da je Yildirim grupa prihvatila da je država ispunila sve svoje obveze i da ne mogu ništa potraživati od države nakon 2018. godine. To je bilo ključno'', istaknuo je Filipović.
 
Tri tjedna granatiranja, blaćenje na osobnoj razini
 
Filipović je komentirao svoju izjavu da je zaštitio Hrvatsku od predatora i da interesne skupine ne zaziru ni od čega.
 
''Mogli ste vidjeti posljednja tri tjedna da je to bilo granatiranje interesnih skupina zato što smo štitili Hrvatske interese. Moj glavni savjetnik Lovrinčević i moj državni tajnik Bujanović, ljudi koji su došli iz privatnog sektora, zajedno sa mnom bili su uključeni i u razgovore oko Petrokemije, štitili smo državni interes.''
 
Na pitanje tko su interesne skupine Filipović je rekao da ih ima što god da se radi u Ministarstvu gospodarstva.
 
''Pogledajte obnovljive izvore energije, uzmite priču s trgovcima i ograničavanjem cijena, pogledajte energente, cijene dizela i benzina, cijene plina, cijene električne energije. Jasno je odakle dolaze svi ti udari. Mogli ste vidjeti tri tjedna granatiranja u medijima. Predstavljalo me se kao čovjeka koji koči sve. Rekao sam neki dan čekam da stane neki tramvaj u Zagrebu pa da kažu zakočio je i ovaj tramvaj. Sve su to bile neistine i laži, čak i blaćenje i na osobnoj razini. No kad uđete u politiku morate biti spremni, primiti sve te udarce, nositi se s pritiscima jer ako niste na to spremni ne trebate se niti baviti politikom. Međutim, ključ kako djelujem od početka dolaska u ministarstvo je zaštita interesa hrvatske države i zaštita hrvatskih građana i gospodarstva'', objasnio je ministar.
 
Kada će se pokrenuti proizvodnja u Petrokemiji
 
O tome kada će Petrokemija pokrenuti proizvodnju ponovio je da to treba pitati nove većinske vlasnike.
 
''Oni će preuzeti sve obveze koje dosad nisu realizirane od strane INA-e i PPD-a. Ono što je važno je da se uloži u modernizaciju. Samo ulaganju u modernizaciju jamči proizvodnju, a samo puna proizvodnost jamči zadovoljne zaposlenike i puno zaposlenost. To je ono što nam je jako važno. Modernizacija i proizvodnja su procesi koji mogu ići paralelno, ali na sve ove stvari moraju odgovoriti novi vlasnici i novi menadžment'', kazao je.
 
Upitan znači li modernizacija tehnički višak radnika rekao je da se i to treba pitati nove vlasnike.
 
''Ono na čemu smo mi inzistirali je ulaganje. Ako ne ulažete sigurno neće biti proizvodnje i sigurno neće biti radnih mjesta. Inzistirali smo da se ne može tužiti RH za okolišne dozvole. A da biste dobili tu okolišnu dozvolu morate investirati u postrojenje i modernizaciju. Samo investiranjem osiguravate proizvodnost i tako štitimo radna mjesta. To je ono na čemu smo inzistirali i to smo postigli'', naglasio je Filipović.
 
Jamstva za ulaganja
 
Kakva su jamstva da će novi vlasnik zaista ispuniti cijeli plan ulaganja kako je i predviđeno, koja jamstva ima Hrvatska za ovu jaku i važnu tvrtku.
 
''Novi vlasnici su se obvezali na sve ono što INA i PPD nisu napravili, a trebali su uložiti ukupno 600 milijuna kuna. To od njih očekujemo da naprave'', rekao je ministar Filipović.
 
O porezu na ekstraprofit i gdje će biti usmjeren
 
''Što se tiče poreza na ekstradobit tek će se krajem četvrtog mjeseca znati koji je to točan iznos jer se on obračunava kada i redovan porez na dobit. Već smo prije komunicirali da će upravo taj novac koji se prikupi kroz porez na ekstradobit biti usmjeren na naše ranjive skupine u društvu - na umirovljenike, na doplatak za djecu i sve ono što smo obuhvatili u paketu mjera koji smo nedavno predstavili i koji je težak 1,7 milijardi eura'', rekao je završno ministar gospodarstva Davor Filipović.


Izvor: Hina/HRT/Vlada

Pisane vijesti