Filipović za Novu TV: Vlada nastavlja štititi hrvatske građane, poduzetnike i gospodarstvo

Slika /Vijesti/2023/Ožujak/14 ožujka/IMG_6568.jpg

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u Dnevniku Nove TV govorio je o danas predstavljenom paketu Vladinih mjera, inflaciji, situaciji u Petrokemiji, te Brodosplitu. Osvrnuo se i na odluku Europske komisije koja je predstavila detalje reforme tržišta električnom energijom.

Na početku se osvrnuo na odluku Europske komisije koja je predstavila detalje reforme tržišta električnom energijom.

"Krajem prošle godine mi smo ograničili cijenu plinu i otada je cijena krenula prema dolje. Mi neke stvari već primjenjujemo i ciljamo na najranjivije. A hoćemo li one najranjivije osloboditi plaćanja, to će biti predmetom rasprava na sljedećem Vijeću ministara energetike krajem mjeseca", rekao je Filipović.

Upitan odakle novac za sve, ministar je naglasio da Vlada nastavlja štititi hrvatske građane, poduzetnike i gospodarstvo. Kazao je da sve tri rejting agencije ocjenjuju rejting Republike Hrvatske s najvišim ocjenama, što je potvrda da se financijama upravljalo jako dobro.

"A kada se financijama upravlja dobro, onda imate i sredstva kojima možete pomagati gospodarstvo i građane", poručio je Filipović.

Naglasio je da je to novac koji je osiguran u državnom proračunu, dio toga će na svojim leđima preuzeti HEP, kao što se radilo i dosad. Dodao je da to nije novac iz narodnih obveznica.

Štitimo standard građana, inflacija u padu

Ministar je rekao da je posljednja tri mjeseca prošle godine inflacija bila iznad 13 posto, dok se ovoj godini bilježi određeni pad, odgovorivši na pitanje zašto misli da će se sada inflacija obuzdati ako su ove mjere preslika prošlog paketa mjera.

"Mi štitimo standard građana i omogućili smo da imaju više novca. Prošle godine imali smo četvrti najveći rast BDP-a u cijelom EU-u. Što se tiče inflacije, očekujemo daljnji pad cijena u ovoj godini", poručio je. 

O tome zašto se odustalo od sankcioniranja nekorektnih, Filipović je naglasio da se mora gledati šira slika gospodarstva.

"Bilo je i nekorektnih, ali i korektnih u ovom procesu. Ne možemo izdvajati nekoga, moramo misliti na rast cjelokupnog gospodarstva. U prošloj godini pokazalo se da su sve mjere koje smo vukli imale pozitivan efekt i tako želimo i nastaviti", istaknuo je.

Interes države je da se u Petrokemiji pokrene proizvodnja i da radnici budu zadovoljni

Što se tiče situacije u Petrokemiji, ministar je rekao da se vode razgovori da se pronađe rješenje, a interes države je, kako je rekao, da sve bude po zakonu, da se pokrene proizvodnja i da radnici budu zadovoljni te da o tome treba voditi računa s bilo kojim investitorom.

Na upit što će se dalje događati s Brodosplitom odgovorio je da svi znaju da je situacija komplicirana te da je on te probleme naslijedio.

"Fina je pokrenula postupak, 24. 3. je ročište na trgovačkom sudu koji će odlučiti, tu je jedna spirala neplaćanja i puno odgovornost leži na menadžmentu", poručio je.

Ina i MOL nadomak su zajedničkog preuzimanja OMV-a Slovenija, a Filipović smatra da je to dobar potez za Inu.

"Ina sada ima pet benzinskih pumpi u Sloveniji, a nakon preuzimanja imat će između 25 i 30. Moći će naftu i derivate koji se prerade u Rijeci plasirati na slovensko tržište. Time Ina jača svoju poziciju na slovenskom tržištu", zaključio je ministar.

Izvor: Nova TV/Vlada
 
 
 

Pisane vijesti