Ministar Filipović: Da nije bilo reakcije Vlade, struja bi poskupila 96 posto, a plin za 70 posto

„Cilj je bio ublažiti rast cijena energije, pokušati dodatno zaštititi naše građane od inflacije i pružiti ciljane poticaje za one skupine društva za koje su najpotrebniji“, kazao je ministar Filipović o novom paketu mjera vrijednom 1,7 milijardi eura, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da Vlada vjeruje da će od ovog paketa biti puno pomoći, jer obuhvaća hrvatske građane i nastavlja štitit njihov standard, a daje još jedan impuls hrvatskom gospodarstvu.

„Cilj je bio ublažiti rast cijena energije, pokušati dodatno zaštititi naše građane od inflacije i ići s ciljanim pomoćima i poticajima za one skupine društva za koje su potpore i poticaji najpotrebniji“, istaknuo je.

Usporedio je cijenu električne energije u Zagrebu s drugim europskim gradovima te rekao kako samo Budimpešta ima nižu cijenu električne energije od Zagreba.

„Ponovno smo išli na to da našim građanima ne poskupi cijena struje“, naglasio je i dodao da to znači da će do 2.500 kW potrošnja cijene struje za naše građane biti 59 eura, a kada se prijeđe tih 2.500 kW, onda će se ući u razred od 88 eura po kWh.

„Ovo je novi paket mjera, pa svi građani koji su trošili dio električne energije, startaju od nule“, kazao je.

Posebno se vodilo računa o malim poduzetnicima i obrtnicima, a preko 13 tisuća korisnika zadržavaju istu cijenu električne energije

Filipović je rekao da su paketom, ono što se odnosi na električnu energiju, obuhvaćene javne institucije, vrtići, škole, fakulteti, muzeji, knjižnice, bolnice, neprofitne udruge, vatrogasci.

„Obuhvaćeno je preko 13 tisuća korisnika. Oni će zadržati istu cijenu električne energije“, istaknuo je.

Naglasio je kako se posebno vodilo računa o malim poduzetnicima, obrtnicima, mikropoduzetnicima, kojih ima preko 80 tisuća, koji će također imati cijenu električne energije 62 eura po MWh.

„Svi znamo da im je potreban impuls. Mislili smo i na srednje poduzetnike i velike poduzetnike koji će ući u razred od 180 eura, a oni najveći od 230 eura“, rekao je ministar Filipović.

Dodao je da se poduzetnicima smanjuju troškovi energije da bi mogli bolje funkcionirati te istaknuo da je Hrvatska prošle godine ostvarila rast BDP-a od 6,3 posto, što je četvrti najveći rast bruto domaćeg proizvoda u cijeloj Europskoj uniji.

„Upravo paketi mjera koje smo donosili prošle godine doprinijeli su gospodarskom rastu. Vjerujemo da će i ovaj paket ići u tom smjeru. Kada se rast u svjetskom gospodarstvu usporava, nastavljamo sa snažnom pomoći našim građanima i gospodarstvu kako bi nastavili s gospodarskim rastom“, rekao je.

Cijena plina za građane jedino u Mađarskoj jeftinija nego u Hrvatskoj

Ministar je istaknuo i da je cijena plina za građane jedino u Mađarskoj jeftinija nego u Hrvatskoj.

„Ona se za naše građane neće promijeniti cijelu sljedeću godinu, dok će paket mjera koji se odnosi na struju trajati 6 mjeseci. Neće tu biti nikakvog povećanja računa za građane“, dodao je.

Filipović je posebno napomenuo da nije bilo reakcije Vlade, struja bi poskupila 96 posto, a plin za 70 posto.

„To bi naši građani teško izdržali. Tu je Vlada da pruži uporište i oslonac svima da mogu biti mirni“, rekao je.

Naglasio je kako Vlada već duže vremena intervenira i u cijene goriva.

„Naši građani svi koriste gorivo, poduzetnici isto koriste gorivo. Vlada je za plin, struju i gorivo snažno i kontinuirano intervenirala što se vidi i po rezultatima“, kazao je.

Istaknuo je kako se cijene energenata smanjuju te su ih kao Vlada regulirali kako to ne bi bio razlog divljanju cijena.

Dodao je da se u situaciji kada se svi trebaju odgovorno ponašati, ne mogu se ostvarivati iste razine dobiti tako da se sve prevali na potrošače i građane, već se treba voditi društveno odgovornim poslovanjem.

„Ako Vlada daje sve kako bi se stvorilo korektno poslovno ozračje, onda bi svi u tom okruženju trebali razmisliti da se ne prevaljuje sve što se može prevaliti na leđa građana“, rekao je Filipović.

 
Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti