FPZ: Hrvatski politološki razgovori "EU, nacionalna država i budućnost demokracije"

Hrvatski politološki razgovori o temi "Europska unija, nacionalna država i budućnost demokracije" otvoreni su danas na Fakultetu političkih znanosti i održavat će se do 29. listopada, pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade, a u organizaciji Hrvatskog politološkog društva, Zaklade Hannsa Seidela i FPZ-a.

ZAGREB, 27. listopada 2006. (Hina) - Hrvatski politološki razgovori o temi "Europska unija, nacionalna država i budućnost demokracije" otvoreni su danas na Fakultetu političkih znanosti i održavat će se do 29. listopada, pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade, a u organizaciji Hrvatskog politološkog društva, Zaklade Hannsa Seidela i FPZ-a.

Skup je dio projekta HPD-a i Zaklade "Hannsa Seidela" pod nazivom "Europske političke stranke u Europskom parlamentu".

Radni dio skupa nastavit će se danas u hotelu "Tomislavov dom" na Sljemenu skupnom sjednicom "Europski ustav i europska demokracija". Na četirima sjednicama zatim će se raspravljati o Europskoj uniji u medijskom komuniciranju, o pregovorima i procesu pristupanja Europskoj uniji, o europskim politikama te nacionalnom identitetu, euroskepticizmu i demokraciji.

Na otvaranju skupa predsjednik Vlade Ivo Sanader održao je predavanje o temi "Europske političke stranke i proces pristupanja Hrvatske Europskoj uniji", istaknuvši kako Europska unija nema alternativu i da nedonošenje europskog Ustava neće usporiti pristupanje Hrvatske u punopravno članstvo EU.

Potpredsjednik Europskog parlamenta i potpredsjednik CSU-a Ingo Friedrich održao je predavanje o temi "Europski parlament i daljnje proširenje Europske unije na istok", dok je akademik Zvonko Posavec s Fakulteta političkih znanosti govorio o uzrocima i posljedicama neusvajanja europskog Ustava.

Hrvatsko politološko društvo ove godine obilježava 40 godina djelovanja, a njegov predsjednik Tihomir Cipek rekao je da je to društvo vođeno mišlju da ulazak u EU nije gubljenje suvereniteta, nego njegovo osnaženje.

Dekanica FPZ-a Smiljana Leinert Novosel podsjetila je da je taj fakultet najstarija institucija takve vrste u Europi i da djeluje već 44 godine obrazujući politologe koji su nezaobilazni stručnjaci u procesu pristupanja Europskoj uniji. Ove godine FPZ obilježava i 35. obljetnicu studija novinarstva, kazala je dekanica Leinert Novosel napominjući da su prošle godine započeli hrvatski studiji i na engleskom jeziku.



Pisane vijesti