Potpredsjednica Vlade na radovima istraživanja mjesta masovne grobnice u Prijeboju-Ličko-senjska županija

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je danas istražnim radovima na utvrđenom mjestu masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata u jami Sorić Krčevinna području Prijeboju Ličko-senjskoj županiji.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je danas istražnim radovima na utvrđenom mjestu masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata u jami Sorić Krčevini, na području Prijeboja, u Ličko-senjskoj županiji. Istražne radove obavlja stručni tim Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u suradnji sa speleološkim timom iz Zagreba s obzirom da se posmrtni ostaci žrtava nalaze u jami dubokoj između 82 i 87 metara.
Potpredsjednica Kosor rekla je kako su na području Ličko-senjske županije posljednjih dana pronađene dvije masovne grobnice – u jamama Volaški Vrh i Sorić Krčevini, pa tako trenutni broj otkrivenih masovnih grobnica žrtava iz Domovinskog rata iznosi 145. U jami Volaški Vrh pronađeno su posmrtni ostaci 20-ak osoba, a u jami Sorić Krčevina dosad su pronađeni posmrtni ostaci 10-ak osoba, a smatra se da među njima ima i žrtava stradalih u poraću Drugog svjetskog rata. Potpredsjednica Kosor istaknula je kako Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti provodi ekshumacije i zbrinjavanje svih žrtava, podsjećajući kako je prošle godine organiziralo i pokop žrtava Križnog puta pogubljenih u Maceljskoj šumi 1945. godine.
Potpredsjednica Kosor podsjetila je kako se na popisu zatočenih i nestalih branitelja i civila iz Domovinskog rata još uvijek nalaze 1122 osobe, te poručila kako je Vlada odlučna u potrazi za svakom osobom, o čemu svjedoči i 285 izvedenih probnih iskapanja u posljednje tri godine. Također je izrazila nadu kako će se nakon identifikacija ekshumiranih žrtava iz jama Volaški Vrh i Sorić Krčevine smanjiti broj osoba s popisa zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu.




Pisane vijesti