Fuchs: Moramo štedjeti energiju, ali učenicima neće biti hladno u školama

Ministar obrazovanja i znanosti Radovan Fuchs izjavio je dans da će se energija ubuduće morati racionalno koristiti, ali to ne znači da će se učenici smrzavati u školama.
 
Vlada radi na različitim modelima kako da se osiguraju potrebna sredstva ne bi li škole i ostale obrazovne institucije funkcionirale u ovim posebnim okolnostima, obilježenim visokim rastom cijena energenata, rekao je Fuchs nakon sjednice vlade.
 
Rast cijena pogađa proračune jedinica lokalne samouprave pod čijom se ingerencijom škole nalaze, smatra Fuchs, koji dodaje da se učenici ne trebaju brinuti da će se preko njih provoditi mjere štednje.
 
„Jedinice lokalne samouprave ne mogu podnijeti ovaj enormni udar, ali isto tako djeci ne smije i ne može biti hladno. No, određene mjere uštede se mogu raditi te donijeti preporuke kako se ponašati”, rekao je resorni ministar.
 
Potom se nadovezao na izjavu gradonačelnika Bjelovara Darija Hrebaka i zastupnika vladajuće većine, prema kojoj su lokalni proračuni pred velikim izazovom jer su cijene struje i plina u pojedinim slučajevima veće i do osam puta.
 
„Moramo naučiti racionalno koristiti energiju, no djeca sigurno neće dobiti prehladu u školama”, kazao je Fuchs.
 
Građanima je poručio da će trebati promijeniti neke dosadašnje navike.
 
„U vremenima blagostanja svi smo se 'ležerno' ponašali, da se tako izrazim, kad je u pitanje trošenje energija, klima bi radila cijeli dan, sva bi svjetla bila upaljena, itd.”
 
Bez obzira na posebne okolnosti koje su nas zatekle, ministar uvjerava da će školska godina početi bez on-line nastave i skraćenih satova kao što je to prošle godine bio slučaj.
 
Za školske ustanove uskoro će se raspisati natječaji iz programa energetske učinkovitosti, najavio je.
 
Izvor: Hina

Pisane vijesti | Radovan Fuchs