Glasnogovornik Vlade: Trošarine na naftne derivate za sada se neće mijenjati

Najnovije, današnje poskupljenje naftnih derivata je usklađivanje s cijenama na međunarodnom tržištu, pri čemu je Vlada od Ine zatražila najniži mogući rast cijena goriva koja se najviše troše (Eurosupera 95 i Eurodizela), koji, s jedne strane, neće ugroziti poslovanje Ine, a s druge neće biti udar na standard građana, izjavio je danas glasnogovornik Vlade Ratko Maček.

ZAGREB, 16. kolovoza 2005. (Hina) - Najnovije, današnje poskupljenje naftnih derivata je usklađivanje s cijenama na međunarodnom tržištu, pri čemu je Vlada od Ine zatražila najniži mogući rast cijena goriva koja se najviše troše (Eurosupera 95 i Eurodizela), koji, s jedne strane, neće ugroziti poslovanje Ine, a s druge neće biti udar na standard građana, izjavio je danas glasnogovornik Vlade Ratko Maček.

Ističe da je Vlada već je reagirala na rast cijena nafte tražeći od Ine da koristi svoje unutarnje rezerve, a za sada nije potrebno reagirati i smanjenjem trošarina.

Trošarine za sada nije potrebno dirati, ali Vlada ima pripremljene mehanizme kojima će, dođe li do novih poskupljenja nafte, zaštiti i Inu i potrošače, kazao je glasnogovornik Vlade.

Ističe da su Vlada i resorno Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u stalnom kontaktu s čelnicima nacionalne naftne kompanije Ine, te balansom cijena, koristeći unutarnje rezerve Ine, cijene drže u prihvatljivim granicama koje ne smiju utjecati na standard građana i na gospodarstvo.

Maček naglašava da Vlada s velikom pozornošću prati kretanje cijena na međunarodnom naftnom tržištu, te da su analize još od početka lipnja ukazivale da će cijene nafte rasti.

INA je noćas od ponoći poskupila sve vrste motornih benzina i dizelskih goriva, pri čemu su najviše poskupili plavi Eurodizel (za 4,1 posto, na 4,28 kuna), bezolovni Euro Super Plus (za 3,4 posto, na 8,25 kuna), te motorni benzin s olovom Super 98 (za 3,1 posto, na 8,30 kuna).

U postotku su najmanje poskupili Eurosuper 95 (za 1,7 posto, na 7,98 kuna po litri), Eurodizel (za 2,1 posto, na 7,29 kuna).

To su i dva najprodavanija derivata na koja se odnosi polovica ukupne Inine prodaje.

Prema podatcima Ine, Eurosuper 95 u ukupnoj Ininoj prodaji ima udio od 23 posto, dok je udio Eurodizela 27 posto.



Pisane vijesti