Glavina: Pravilnici o održivosti za kvalitetniji suživot turizma i građana

Slika /Vijesti/2024/Srpanj/11_srpnja/Glavina .jpeg

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina kazao je u Dubrovniku kako će pravilnici o održivosti, koje će ministarstvo uskoro donijeti, pomoći kako bi najpopularnije hrvatske turističke destinacije bile održive, a kvaliteta života stanovnika zadovoljavajuća.

Ministar Glavina, koji se  u Dubrovniku sastao s dionicima turističkog sektora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, rekao je kako bi se turizmom kvaliteta života trebala povećati, a ne smanjiti, a kao jedan od najvećih izazova naveo je priuštivo stanovanje.

"Kategorizacija objekata u stambenim zgradama na to ima negativan utjecaj. To se može riješiti pravilnicima ministarstva, kako bi takve odluke mogli donositi gradovi i županije", kazao je Glavina.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako najjužnija hrvatska županija bilježi dobre turističke rezultate, s devet posto više dolazaka i 11 posto više noćenja.

"Bili bismo zadovoljni da su te brojke i manje. Morat ćemo se priviknuti da te brojke i neće rasti i okrenuti se kvaliteti. Moramo paziti da se razvijamo održivo i da ne učinimo više od onog što je našim sugrađanima korisno", ustvrdio je Dobroslavić.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković kazao je da se umjesto brojanju gostiju treba okrenuti mjeri kvalitete pružene usluge.

"Za daljnje uvođenje održivog turizma potrebne su zakonske izmjene. Velik broj apartmana raste, a smanjuje se kvaliteta života i zbog kratkoročnosti najmova mladi ostaju bez prilike za stan. To je bitno promijeniti, za opstanak stanovnika turističkih gradova", poručio je Franković.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti