Globalnu smo krizu prebrodili bez otpuštanja i stečajeva, nećemo dopustiti pad standarda građana zbog cijene energenata

Slika /Vijesti/2021/listopad/16 listopad/FB0VHAWWQAARm6_.jpg

Premijer Andrej Plenković poručio je u izjavi medijima da Vlada neće dopustiti da sada, kada su osigurana sredstva za gospodarski oporavak, dođe do pada standarda naših građana zbog cijene energenata. „Ako se globalna situacija ne bude smirivala, imamo dodatne alate na raspolaganju“, kazao je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je nakon sudjelovanja na konferenciji „2. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva“ u izjavi medijima istaknuo važnost poljoprivrede.

'“To je strateška grana, činimo sve da pomognemo poljoprivrednicima“, poručio je, dodavši da će svaki pogrešan korak u pogledu klimatskih promjena utjecati na poljoprivrednu proizvodnju.

„Zato o tome treba voditi računa“, dodao je.

Odgovarajući na pitanja novinara, kazao je da je u zadnja dva mjeseca u razgovorima pitanje cijene energenata stavljano u fokus.

„Svi moji razgovori s kolegama unutar Europske unije ili u susjedstvu se svode na temu – što radite s plinom, što radite sa strujom, koje mjere poduzimate kako bi olakšali građanima, kućanstvima i gospodarstvu pritisak koji se događa zbog globalnog rasta cijene energenata“, rekao je.

Vezano za plin i električnu energiju, premijer je ponovio da je Hrvatska stabilna. „Čak smo u puno boljoj poziciji nego mnogi drugi“, dodao je.

Vlada je djelovala munjevito i brzo

Što se tiče cijena naftnih derivata, Plenković je kazao da smo od 2014. godine u situaciji da tržište u potpunosti određuje cijenu goriva.

„Naša Vlada do sada nijednom nije posegnula za člankom 9., stavkom 2. tog zakona i donošenjem uredbe. Sada smo procijenili, s aspekta Vlade, koja je ne zato što je to u filozofiji našeg političkog djelovanja – mi jesmo za tržište, odgovornost pojedinca, za socijalno-tržišno gospodarstvo, ali imali smo neke velike poremećaje, tipa Agrokora i krizu Covida – morala djelovati intervencionistički“, kazao je.

Premijer Plenković je poručio da je u proteklih 600 dana prebrođena najveća zdravstvena, ekonomska, financijska i, posljedično, moguća socijalna krizu bez vala otpuštanja, niza stečajeva, bez socijalne frakture i s normalnim funkcioniranjem svih službi države. Pritom je zadržan investicijski kreditni rejting, zadržana reputacija na domaćim i međunarodnim financijskim tržištima, s vrlo jasnim kalendarom pridruživanja europodručju.

„Nećemo sada dopustiti, kao Vlada koja je sve to napravila, da u momentu kada smo osigurali sredstva za gospodarski oporavak dođe do pada standarda naših građana zbog cijene energenata“, naglasio je.

Izdvojio je da je Vlada djelovala munjevito i brzo. „Čak imam dojam da smo zatekli sve druge aktere koliko smo brzo donijeli odluku“, dodao je.

Poručio je u tom kontekstu da je odluka donijeta da se stabiliziraju očekivanja – da se i distributeri, i proizvođači i potrošači mogu organizirati.

„Ako se stvar bude smirivala, imamo mjere za ići nazad. Ako stvar bude eskalirala, imamo dodatne alate gdje možemo kalibrirati cijene. Normalno je da će proizvođači i distributeri nastojati dio toga uzeti na svoj teret, a dio toga malo smanjiti. Zato je ta poruka, ali mislim da su oni razumni – nisu to kompanije koje ne mogu mjesec dana izdržati nekakav teret na svojim maržama, a da bi to ugrozilo njihovo poslovanje“, kazao je.

Prosvjed pred domovima članova Stožera - nepotrebni cirkus

Upitan za prosvjede pred domovima članova Nacionalnog stožera civilne zaštite, premijer je odgovorio da su takvi cirkusi nepotrebni u situaciji kada je Vlada djelovala odgovorno u pandemiji.

„Svi ti cirkusi - a nazvat ću ih cirkusima bez obzira na to što će oni misliti da sam 'grozan' - nepotrebni su u situaciji kada je Vlada djelovala toliko razumno, odgovorno, primjereno, suptilno, fino i osjetljivo na sve moguće segmente funkcioniranja države u 600 dana u pandemiji, gdje su druge države zatvarale sve mjesecima“, rekao je.

Podsjetio je da građani u Belgiji šest mjeseci u pandemiji nisu mogli do frizera, nisu radili kafići, restorani, shopping centri, kina, kazališta i muzeji.

„Kod nas su ostala samo dva elementa epidemioloških mjera - velika okupljanja i noćni klubovi“, istaknuo je.

Izdvojio je da ne vidi koji je to iritantni trenutak koji nekoga „pikne“, pa da on mora ići kod ministra zdravstva profesorice Markotić ili nekog drugog doma, da bi nešto prosvjedovao.

„Koji je to moment? Koji je razlog? Ja to ne vidim, ništa od toga mi ne djeluje racionalno i razumno, osim ako netko ne želi generirati neku situaciju ulice“, kazao je.

Premijer Plenković je poručio da je smo mi normalna, mediteranska zemlja, kulturna, topli, dobri domaćini.

"Ako ima divljih, tu i tamo ima, što im ja mogu, ali nije hrvatski narod nešto nasilan. Nisam to primijetio, to su iznimke. Pozivam ih da se smire i da budu razumni, nema nikakvog razloga za dramu, ima puno gorih situacija", naveo je premijer.

Nijedan oporbeni pokušaj opoziva nije prošao – neće ni ovaj

Upitan o tajmingu presude Vrhovnog suda u slučaju Fimi media, odgovorio je kako o tome misli isto kao i jučer, referirajući se na svoju izjavu u Zaprešiću kada je rekao da trenutak donošenja presude nije dovodio u pitanje niti jednom izjavom.

Što se tiče eventualnog saborskog glasanja o opozivu ministra financija Zdravka Marića, premijer Plenković je podsjetio kako su do sada imali nekoliko interpelacija i branjenja u Saboru.

„Koliko se sjećam, nije baš niti jedna interpelacija prošla, a neće ni ova. Ali, to je demokracija, mi smo tu, nije problem“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Tekst: Vlada/Hina
 

Pisane vijesti