Beroš: Na 600. dan otkako se suočavamo s najvećom zdravstvenom krizom, ključno je očuvati odgovornost i pribranost

Slika /Vijesti/2021/listopad/16 listopad/HN20211013230740.JPG

“Primjer preminulog pacijenta u riječkom KBC-u pokazuje da 100 postotne sigurnosti nema, da se virus ne može uloviti u svakom trenutku, ne u određenom razdoblju inkubacije”, rekao je Beroš. Naglasio je i kako je najvažnije da su djelatnici KBC-a u Rijeci postupili na pravi način i da su epidemiolozi onemogućili daljnje širenje virusa.

Beroš je istaknuo i kako su ostali pacijenti stabilno te u ovom trenutku nema više ugroze za daljnje širenje virusa.

Mediji navode kako je 76-godišnji pacijent koji je u riječki KBC primljen zbog liječenja karotidnih arterija bio na dolasku 'negativan' te cijepljen s obje doze, a pet dana nakon dolaska je dobio koronu i umro.

Cijepljenje je najbolji način za izlazak iz ove krize

Za današnji 600. dan epidemije covida u Hrvatskoj, ministar Beroš je rekao da imamo visok broj novozaraženih, nešto ispod dvije tisuće, te dodao da je u tih 600 dana 8877 osoba umrlo od covida, da je to vrijeme odricanja i restrikcija, ali da smo u tom razdoblju naučili kako se boriti protiv virusa.

“Cijepljenje je, naglašavam ponovno, najbolji način za izlazak iz ove krize i danas imamo 15 preminulih, od kojih je troje cijepljenih, a 12 ih nije bilo cijepljenih. To su podaci koji moraju doprijeti do naših glava”, rekao je.

Za prosvjede pred njegovom kućom, a potom i pred kućom ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" Alemke Markotić, Beroš je rekao kako je u demokratskom društvu izražavanje kritike u redu, no i poručio:

“Kritika, međutim, također ima svoja ograničenja. Uznemiravanje obitelji, bližnjih, naše djece, starijih, nije prikladno”, kazao je.

Moramo razgovarati, ali ne na način da se ometa privatnost

Ustvrdio je kako postoji mjesto i vrijeme za jasno artikuliranje svega te dodao da je on čovjek razgovora.

“Ako postoje problemi, moramo razgovarati, ali ne na način da se ometa privatnost i onih koji s tom problematikom nemaju nikakve veze”, rekao je i naglasio da je u ovom slučaju na ravnateljima pojedinih ustanova da donose odluke.

“Ravnatelji, poštujući kriterije epidemiologa za garanciju sigurnosti, za najranjivije skupine, djecu, starije i bolesne odlučuju koliko će roditelji moći boraviti sa svojima”, zaključio je Beroš.

Također je rekao da ga zbog prosvjeda nije strah, već da osjeća nelagodu zbog svoje djece.

Beroš je novinarima izjavu dao na izbornom saboru HVIDRA-e, a sudionike skupa je pohvalio jer su svi imali covid potvrde te je poručio da se hrvatska danas tako brani.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti