Medved i Banožić na obilježavanju 30. obljetnice pogibije general-bojnika Blage Zadre

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i podno spomen poprsja na Trpinjskoj cesti u subotu je obilježena 30. obljetnica pogibije general-bojnika Blage Zadre, ratnog zapovjednika obrane toga dijela Vukovara.

Uz članove obitelji generala Zadre, suborce i prijatelje, obljetnici su nazočili izaslanik premijera, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika Republike brigadni general Željko Živanović, predsjednika Hrvatskog sabora Nikola Mažar, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, saborski zastupnici, predstavnici MUP-a te pripadnici Zapovjedno-stožerne škole Blago Zadro Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman".

Život Blage Zadre - primjer kako živjeti i voljeti domovinu

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zahvalio je obitelji Zadro na doprinosu koji je general-bojnik Blago Zadro dao tijekom formiranja obrane uslijed velikosrpske agresije na grad Vukovar.

“U najavi velikosrpske agresije Blago Zadro uključuje se kao čovjek s autoritetom i poziva ljude da se uključe u stvaranje perspektivne i suverene Republike Hrvatske. Nažalost, nije imao prigodu u miru graditi perspektivu, već dobiva novu ulogu, ulogu formiranja obrane svoga Vukovara”, rekao je ministar Medved podsjetivši na Zadrinu hrabrost i odlučnost.

Istaknuo je i doprinos prvog zapovjednika Vojne policije pukovnika Alfreda Hilla i Zvonka Mlinarića te svih hrvatskih branitelja koji su dali živote za slobodu.

Medved je pozvao u prigodnom govoru na Trpinjskoj cesti na zajedništvo, rekavši daje Blago Zadro inspiracija svim članovima Vlade i usmjerenje na koji način se nositi s izazovima.

"Na današnji se dan sjećamo svih hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote ili dijelove tijela za slobodu koju danas uživamo. Vladi Republike Hrvatske žrtva Blage Zadre i žrtva svih hrvatskih branitelja je inspiracija i usmjerenje na koji način promišljati, prepoznavati i donositi odluke", rekao je ministar Medved.

Poručio je i kako život Blage Zadre mora biti primjer svima kako živjeti i voljeti domovinu.

"Nama je i danas jedan od najvećih prioriteta pronaći naše nestale. Još uvijek nažalost tragamo za 1858 nestalih osoba iz Domovinskog rata", kazao je Medved ocijenivši kako je, kada se sagleda proteklih 30 godina samostalnosti, Hrvatska realizirala većinu svojih strateških ciljeva.

Karizma i hrabrost, nada i vjera

Ministar obrane Mario Banožić poručio je kako ispunjeni poštovanjem, tugom, ali prije svega ponosom obilježavamo tridesetu obljetnicu junačke pogibije general-bojnika Blage Zadre, simbola junačke obrane Vukovara.

“Blago Zadro bio je jedan od junaka Trpinjske ceste, jedan iz redova nepokolebljivih branitelja grada na Dunavu koji je voljenom gradu i suborcima, stavom, karizmom i hrabrošću davao nadu i snažio vjeru u uspjeh”, rekao je ministar.
 
“Trideset godina od Zadrine pogibije, njegov primjer još je jači poticaj svima nama da nikada ne odustanemo od borbe za bolju, uspješniju, ponosnu Hrvatsku i da nikada ne prestanemo pridonositi dobru”, poručio je ministar Banožić.

Vijenci i svijeće na grobu bojnika Alfreda Hilla

U prigodnom programu sudjelovali su učenici vukovarske osnovne škole koja nosi ime Blage Zadre. Tijekom komemorativne svečanosti najboljem polazniku 29. naraštaja Zapovjedno stožerne škole "Blago Zadro", bojniku Goranu Mikulecu, uručena je plaketa Grada Vukovara, a u ime Grada Vukovara dodijelila mu je supruga Blage Zadre, Kata Zadro. Uz plaketu, Goran Mikulec dobio je i novčanu nagradu od 5.000 kuna koju je bojnik Mikulec odlučio donirati šesteročlanoj obitelji razvodnika Vjekoslava Redla.

Osim na grobu Blage Zadre, izaslanstva su vijence položila i svijeću zapalila i na grobu bojnika Alfreda Hilla, prvog zapovjednika satnije Vojne policije Vukovar, koji je također poginuo na današnji dan 1991. u Vukovaru, a pokopan je također na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Misa zadušnica za generala Zadru i sve poginule, ubijene i nestale vukovarske branitelje služena je u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju.

General bojnik Blago Zadro poginuo je u obrani Vukovara kod Trpinjske ceste u Borovu naselju 16. listopada 1991., gdje je bio zapovjednik obrane. Činom general-bojnika odlikovao ga je posmrtno prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Izvor: Hina/MORH/Vlada

Pisane vijesti