Godina isporuke: Pelješki most, članstvo u europodručju i schengenskom prostoru, početak pregovora za OECD

Slika /Vijesti/2022/07 srpanj/28 srpnja/VRH_9309 (1).jpg

Premijer Plenković kazao je danas kako se očekivalo da će najavljeni paket promjena izbornoga zakona u BiH biti puno širi i da će njime visoki predstavnik ispraviti pogrešne odluke svojih prethodnika koje su još prije dvadesetak godina išle nauštrb prava Hrvata, kao jednog od tri konstitutivna naroda, i vratiti im punu ravnopravnost. Hrvatska će se i dalje, najavio je, čvrsto zalagati za jačanje položaja Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda sukladno Daytonskom sporazumu. "Bez ravnopravnosti neće biti niti napretka Bosne i Hercegovine niti njene stabilnosti i razvoja", upozorio je.

Otvarajući današnju, 136. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković govorio je o nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu.  
 
Osvrnuo se na otvaranje Pelješkoga mosta rekavši kako se radi o najvećem, najznačajnijem i najupečatljivijem infrastrukturnom projektu.
 
Zahvalio je svima koji su pridonijeli realizaciji toga projekta, i to u 2022. godini koju je nazvao godinom isporuke – s obzirom da se ostvaruju veliki ciljevi, od članstva u eurozoni, preko Schengena, do pokretanja pregovora za članstvo u OECD-u te niza drugih važnih aktivnosti.
 
Činjenica da je most gradila kineska tvrtka, dodao je, podigla je odnose Hrvatske i Kine na novu razinu, a zahvalio je i drugim izvođačima i podizvođačima koji su radili na tom projektu.
 
"Ovo je sasvim nova situacija i za Hrvatsku, koja je spojila državni teritorij, ali i u potpunosti mijenja okolnosti i način života svih naših građana u južnom dijelu Dubrovačko-neretvanske županije", poručio je.
 
Hrvatima u BiH treba vratiti punu ravnopravnost, osobito u predstavničkim tijelima Federacije
 
Govoreći o posjetu Bosni i Hercegovini, gdje je početkom tjedna obišao nekoliko gradova u kojima Vlada podupire brojne projekte, a razgovarao je i s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora, istaknuo je kako je Vlada kontinuirano zadnjih godina povećavala sredstva u proračunu za Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske.
 
U tom se kontekstu osvrnuo na odluke visokoga predstavnika Christiana Schmidta vezane uz određene izmjene izbornog zakona.
 
"S obzirom na najave koje su bile, očekivali smo da će taj paket biti puno širi i da će na neki način ispraviti pogrešne odluke svojih prethodnika koje su još prije dvadesetak godina išle nauštrb prava Hrvata, kao jednog od tri konstitutivna naroda, i svojim odlukama vratiti punu ravnopravnost, osobito kada je riječ o odnosima Hrvata i Bošnjaka u predstavničkim tijelima na razini Federacije", istaknuo je premijer Plenković.
 
S obzirom na najavu visokog predstavnika da će za nekoliko tjedana ponovno na stol staviti mogućnost intervencije i izmjena ustava i izbornoga zakona, premijer Plenković izrazio je uvjerenje da će to biti svojevrsna zadnja brana prije izbora koji su najavljeni za 2. listopada, koja će mudro, odvažno i odlučno popraviti ono što se ranije pokvarilo i propustilo popraviti dogovorom između predstavnika političkih stranaka u Federaciji.
 
Apsolutno neprihvatljive prijetnje visokom predstavniku i teške riječi prema Hrvatima  u BiH
 
Još je jednom osudio brutalne napade i prijetnje usmjerene prema visokom predstavniku na demonstracijama u Sarajevu koje su, kazao je, očito bile politički orkestrirane.
 
"Bilo je tamo i teških riječi prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini što je za nas apsolutno neprihvatljivo i izrazito loše za suživot Hrvata i Bošnjaka", poručio je i pozvao sve da se suzdrže od takvih izjava jer one neće pridonijeti izgradnji povjerenja već će udaljiti narode u BiH.
 
Hrvatska će se i dalje, najavio je, čvrsto zalagati za jačanje položaja Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda sukladno Daytonskom sporazumu.
 
"Bez ravnopravnosti neće biti niti napretka Bosne i Hercegovine niti njene stabilnosti i razvoja", upozorio je.
 
Od ostalih tema izdvojio je posjet Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje se realiziraju brojni vrijedni projekti kao dio Vladine politike renesanse hrvatske obale, a za sutra je najavio posjet Istre.
 
Od tema na sjednici Vlade izdvojio je smjernice za uštedu energije naglasivši kako je važno da građani budu na vrijeme senzibilizirani o toj temi kako bi se znali ponašati sukladno okvirima koje je prouzročila ova energetska kriza izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu.



Pisane vijesti