Govor potpredsjednice Vlade na «Seminaru o unapređenju rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u RH»

Govor potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor na «Seminaru o unapređenju rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj»

Govor potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor na «Seminaru o unapređenju rada vijeća i predstavnika
nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj»


Zagreb, 17. ožujka 2006.

Poštovane gospođe i gospodo, poštovani predstavnici nacionalnih manjina, županija, gradova i općina, uvaženi gosti,

Čast mi je i zadovoljstvo što Vas mogu pozdraviti u ime Vlade Republike Hrvatske, te u svoje osobno ime, na seminaru što ga zajednički organizira Ured za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske i Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske za predsjednike vijeća nacionalnih manjina te predstavnike lokalne i područne samouprave. Budući da sam imala čast otvoriti prvi seminar u rujnu 2004. godine, kojim je započeta serija seminara posvećenih osposobljavanju vijeća nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, drago mi je što danas imamo priliku, ponovno okupljajući se nakon 22 održana seminara na području čitave Republike Hrvatske, na svojevrstan način sumirati i ocijeniti postignute rezultate, te predložiti mjere za unaprjeđenje rada vijeća.

Vlada Republike Hrvatske posvećuje izuzetnu pozornost ostvarivanju prava nacionalnih manjina stvarajući uvjete za očuvanje jezika i tradicije, obrazovanje na vlastitom jeziku te razvoj vlastite kulture pripadnika nacionalnih manjina. Iz godine u godinu povećavaju se sredstva za rad udruga nacionalnih manjina iz državnog proračuna, tako da su u posljednje dvije godine povećana za 32 posto i iznose 29.700.000 kuna, te tako stvara materijalna podloga za nesmetano izlaženje brojnih manjinskih listova i publikacija, te rad kulturnih institucija i društava. Sve to doprinosi multikulturnom ozračju naše države, razvoju tolerancije i uvažavanju različitosti, te doprinosi kulturnom bogatstvu Hrvatske.
Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina zajamčeno je nacionalnim manjinama sudjelovanje u predstavničkim tijelima na državnoj i lokalnoj razini. Uvođenjem dvaju novih instituta, vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, omogućeno je sudjelovanje nacionalnih manjina u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima o svim pitanjima od interesa za pripadnike nacionalnih manjina na području na kojem žive. U ovom prvom mandatu rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, usprkos početnim teškoćama, pokazala se opravdanost uvođenja ovih novih manjinskih instituta. Imajući u vidu da jedinice lokalne samouprave obavljaju poslove iz lokalnog djelokruga kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana od njihovog izuzetnog interesa, kao što su uređenja naselja i stanovanja, prostorno i urbanističko planiranje, komunalne djelatnosti, briga o djeci, socijalna skrb i ostali oblici skrbi i poslova koji se obavljaju na lokalnoj razini, opravdana je zainteresiranost nacionalnih manjina da u tome sudjeluju. Putem vijeća i predstavnika nacionalnih manjina dosad je uključeno oko četiri tisuće manjinskih predstavnika u proces odlučivanja. Razumljivo je da u svim sredinama vijeća još nisu dosegla punu razinu svog djelovanja, da se u dijelu općina još suočavaju s početnim teškoćama. Vlada Republike Hrvatske inicirala je ove seminare ne samo za vijeća nego i za predstavnike lokalne i područne samouprave, upravo kako bi se zajedničkim djelovanjem stvorio dijalog, otklonile teškoće i omogućio nesmetan rad vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.


Vjerujem da će i ovaj današnji seminar doprinijeti boljem i učinkovitijem radu vijeća, a time omogućiti sudjelovanje nacionalnih manjina u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima. Vlada Republike Hrvatske podupire osnaživanje sudjelovanja nacionalnih manjina u svim područjima života. U tom smislu svi prijedlozi i sugestije koje će uputiti predstavnici nacionalnih manjina tijekom ovog dvodnevnog seminara bit će razmotreni s pažnjom i s uvažavanjem kako bi se otklonile sve postojeće prepreke boljem i učinkovitijem djelovanju vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.

Vlada Republike Hrvatske želi ostvariti dijalog s pripadnicima nacionalnih manjina na partnerskoj osnovi, otvorena i iskrena u nastojanjima za stvaranjem uvjeta za puno sudjelovanje nacionalnih manjina na svim razinama odlučivanja.
Ovim proglašavam seminar otvorenim. Svim sudionicima želim uspješan rad!




Pisane vijesti