Predsjednik Vlade s udrugama poljoprivrednika

Izaslanstva Vlade, Hrvatskoga seljačkog saveza i poljoprivrednih udruga u petak su postigli i potpisali dogovor o poticajima i potpori u poljoprivredi, zemljišnoj problematici te vodnom doprinosu čime su uklonjeni razlozi za štrajk poljoprivrednika najavljen za ponedjeljak.

ZAGREB, 17. ožujka 2006. (Hina) - Izaslanstva Vlade, Hrvatskoga seljačkog saveza i poljoprivrednih udruga u petak su postigli i potpisali dogovor o poticajima i potpori u poljoprivredi, zemljišnoj problematici te vodnom doprinosu čime su uklonjeni razlozi za štrajk poljoprivrednika najavljen za ponedjeljak.
Predsjednik Vlade Ivo Sanader rekao je nakon razgovora u Banskim dvorima da su konzultacije u stanci pregovora pridonijele postizanju sporazuma te da je razgovarano o temama bitnima kako bi hrvatska poljoprivreda postala što konkurentnija kad Hrvatska uđe u EU.


Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković istaknuo je kako je dogovoreno da će proizvodni poticaji od 578 milijuna kuna za 2005. i prvo tromjesečje 2006. biti podmireni tako da do kraja ožujka bude plaćeno 300 a do sredine travnja ostalih 278 milijuna. Također će se za prošlogodišnju proizvodnju suncokreta, soje i uljane repice isplatiti najviši iznosi poticaja za muzne krave i rasplodne krmače.

Glede zemljišnih pitanja dogovoreno je da se u idućem razdoblju izradi poseban zakon za dugogodišnju koncesiju koji će se primjenjivati 1. siječnja 2008., do kada na snazi ostaje sadašnji zakon o poljoprivrednom zemljištu. Vlada će svim sudionicima u procesu prodaje državne poljoprivredne zemlje poslati požurnicu kako bi se prodaja ubrzala, rekao je Čobanković.

Najavio je da će Ministarstvo do kraja ožujka razmotriti i analizirati visinu vodne naknade za proizvodne pogone te će ih znatnije smanjiti, objasnivši da će poljoprivrednici plaćati 50 posto sadašnjih naknada za meliorativnu odvodnju za pojedine površine.

Premijer Sanader najavio je da će Vlada poduprijeti i osnivanje poljoprivredne komore koja će zastupati interese poljoprivrednika prema Hrvatskom saboru i Vladi.

Na novinarski upit odgovorio je da su na sastanku razgovarali o problemu crnog tržišta poljoprivrednih proizvoda i "kad bi se ono riješilo pitanje poticaja u poljoprivredi bilo bi puno manje".

Predsjednik Hrvatskoga seljačkog saveza Darko Grivičić rekao je da je u razgovorima riješeno oko 90 posto zahtjeva poljoprivrednih udruga, što je pokazalo da je njihova organiziranost jednako važna kao i zemlja u poljoprivredi.

Premijer Sanader je na jedan od novinarskih upita rekao da o pokušaju preuzimanja Plive od jedne islandske tvrtke zna ono što pišu mediji. Pliva je na burzi, država svoj udio (18 posto) još nije odlučila prodati, objasnio je, dodavši: "Zanima me što se događa u pozadini i tko želi preuzeti Plivu."

Zaključci sa sastanka s Hrvatskim seljačkim savezom i odborom poljoprivrednih udruga održanog 17. ožujka 2006.

Sukladno dnevnom redu i nakon provedene rasprave o svim točkama dnevnog reda usvojeni su slijedeći zaključci:

1.Poticaji i potpore u poljoprivredi

Proizvodni poticaji za 2005. i prvi kvartal 2006. u iznosu cca. od 578 milijuna kuna podmirit će se do sredine travnja i to na način da će do kraja ožujka bit plaćeno 300 milijuna kuna, a do sredine travnja ostatak od 278 milijuna kuna.
Također, dogovoreno je da će se za prošlogodišnju proizvodnju suncokreta, soje i uljane repice isplatiti maksimalni iznosi poticaja te za mliječne krave i rasplodne krmače. Do kraja travanja utvrdit će se dinamika isplate kao i okvirni iznosi proizvodnih poticaja za pojedine proizvodnje o čemu će poljoprivredni proizvođači biti obaviješteni.


2. Zemljišna problematika

Nakon prvotnog prijedloga o izmjeni Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojim se model prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta zamijenio dugogodišnjom koncesijom, dogovoreno je da se u narednom razdoblju izradi poseban zakon za dugogodišnju koncesiju koji će primjenjivati od 1. siječnja 2008. Do toga datuma na snazi ostaje postojeći Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Vlada RH svim će akterima u procesu prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta uputiti požurnicu kako bi se prodaja ubrzala.
U povjerenstvu za izradu Zakona sudjelovat će tri predstavnika poljoprivrednih proizvođača koje će kandidirati njihove udruge. Također će se sa poljoprivrednim udrugama razgovarati o popustu pri kupnji poljoprivrednog zemljišta.


3.Vodni doprinos i meliorativna odvodnja

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva do kraja će ožujka razmotriti i analizirati visinu vodnog doprinosa na proizvodne pogone te će ih nakon obavljenih analiza znatnije umanjiti.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva pojasnilo je da od postojećih iznosa za meliorativnu odvodnju poljoprivredni proizvođači plaćat će 50 posto od iznosa za pojedine površine.


Postignut dogovor - seljaci ne će štrajkati.



Pisane vijesti