Govor predsjednice Vlade na summitu o Dunavskoj strategiji

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/govor_predsjednice_vlade_na_summitu_o_dunavskoj_strategiji.jpg
Predsjedniče Băsescu,
Premijeru Boc,
Predsjedniče Barroso,
Ekscelencije,
Dame i gospodo,
Veliko mi je zadovoljstvo biti danas u Bukureštu i sudjelovati na ovom važnom summitu.


Držim da današnji sastanak ima značajnu simboličku važnost, budući da označava završetak prve faze procesa razvoja Strategije Europske unije za dunavsku regiju te pozdravlja početak slijedeće, provedbene faze.

Uvjerena sam kako ćemo u predstojećem razdoblju biti u prilici svjedočiti o korisnim učincima onoga što smo proizveli tijekom posljednjih godinu dana kroz intenzivne konzultacije i pripreme.

Željela bih čestitati Europskoj komisiji što je u kratkom vremenskom roku razradila Komunikaciju o Dunavskoj strategiji i pripadajući Akcijski plan.
Smatramo da su ovi dokumenti cjeloviti i precizni.


Akcijski plan nudi dobar okvir za našu jaču i konstruktivniju suradnju u dunavskoj makro-regiji.
Danas vidimo i da prva makro-regionalna strategija, za regiju Baltičkog mora, donosi opipljive rezultate.
Zaista je ohrabrujuće vidjeti kako ovaj novi koncept integriranog okvira za makro-regionalnu suradnju polučuje pozitivne rezultate.


S Dunavskom strategijom Europske unije dobit ćemo još jedan takav okvir.
On će nam pomoći da razmotrimo zajedničke izazove i učinkovitije koordiniramo raznovrsne prekogranične projekte i transnacionalne programe neophodne za razvoj dunavskog riječnog sliva.
To se prvenstveno odnosi na razvoj i implementaciju strateških projekata u području prometne i energetske infrastrukture te integriranog upravljanja vodama Dunava i njegovih pritoka, kao i projekata iz područja gospodarstva, zaštite okoliša ili kulturne razmjene.
Naš je zadatak povezati mjere i aktivnosti različitih sektorskih područja te ih uskladiti sa sveobuhvatnim politikama Europske unije poput Europe 2020. (Europa 2020: Strategija za pametan, održiv i uključiv razvitak).


Dunavska strategija bit će dobar instrument za ostvarenje tog cilja.
Očekujemo također da će provedba Strategije imati značajan učinak na daljnji razvoj i jačanje dobrosusjedskih odnosa u regiji te da će doprinijeti intenziviranju suradnje.


Hrvatska je od samog početka svoje sudjelovanje u razvoju Dunavske strategije smatrala procesom koji teče paralelno i komplementarno s procesom našeg pristupanja Europskoj uniji.

U završnoj fazi pregovaračkog procesa, iskoristili smo pruženu priliku kako bi dali svoj doprinos stvaranju novog pristupa kohezijske politike Europske unije temeljenog na ujednačenom regionalnom razvoju.

Dame i gospodo,

u ovom trenutku u samoj smo završnici našeg dugog maratona – na korak smo do ostvarenja našeg strateškog cilja, postati punopravnom članicom EU. Nakon uključivanja RH u NATO savez, čija smo ponosna članica, ulaskom u EU završava naš put povratka europskoj matici.

RH ima otvorena sva pregovaračka poglavlja, od kojih je više od dvije trećine privremeno zatvoreno.

Naš je cilj zatvoriti većinu poglavlja prije kraja tekuće godine, a 2011. godine završiti pregovore i potpisati Pristupni sporazum.

Odlučni u namjeri da donesemo dodanu vrijednost Europskoj uniji, naš angažman u okviru provedbe Dunavske strategije bit će usmjeren da se ona potvrdi kao sredstvo koje povezuje različite nacionalne i prekogranične politike, osnažuje međuresornu suradnju te usmjerava procedure financiranja i osigurava da se svi raspoloživi resursi koriste na najbolji mogući način.

To su premise Dunavske strategije.
To je platforma koju smo izradili.
O nama sada ovisi da tijekom implementacijske faze ovaj strateški okvir doista i ostvarimo.


Hrvatska kao buduća 28. članica Europske unije bit će predano posvećena tom cilju.

Hvala na pažnji.



Pisane vijesti