Grlić Radman: Hrvati u Srbiji trebaju imati zajamčeno mjesto u srbijanskom parlamentu

Slika /Vijesti/2023/Prosinac/18 prosinac/HN20231218329047.jpg

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je jučerašnje izbore u Srbiji, na kojima je premoćnu pobjedu ponovno odnijela Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića, te je istaknuo kako nije zadovoljan s tamošnjim položajem hrvatskog naroda.

Osvrnuo se danas na činjenicu da predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministar Srbije za ljudska i manjinska prava, Tomislav Žigmanov nije ušao u Narodnu skupštinu, naglasivši kako Hrvatska želi zajamčeno mjesto u srbijanskom parlamentu za pripadnika hrvatske manjine.

„Mi nismo zadovoljni s položajem hrvatskog naroda u Srbiji”, kazao je Grlić Radman, komentirajući rezultat predstavnika Hrvata Žigmanova, koji je na izbore izašao u koaliciji s partnerima iz bošnjačkih stranaka. 

Ministar smatra kako je riječ o strukturalnoj nejednakosti, jer ako je Hrvatska zajamčila tri mjesta u Hrvatskom saboru srpskoj manjini, onda se očekuju jednaka prava za hrvatsku manjinu u Srbiji.

„Hrvatsko mjesto bi trebalo biti zajamčeno”, naglasio je ministar i dodao da ovi izbori nisu olakšali političku situaciju u Srbiji, s obzirom na to da je Vučić i dalje suočen s puno pitanja i problema koje mora rješavati. 

Grlić Radman je izrazio nadu da će se nakon formiranja nove vlade u Srbiji susresti s novim ministrom i vidjeti kako će se rješavati problemi koji su prije svega ostavština Domovinskog rata.

Smatra također kako Hrvatska i Srbija nisu nikad imali tako nisku razinu suradnje kao danas te da je uzrok nespremnost srbijanskih vlasti da se suoči s prošlošću i učini korake prema jačanju dobrosusjedskih odnosa.

Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti