Grlić Radman: Hrvatska podupire pravo Izraela na samoobranu, ali uz zaštitu civila u Gazi

Slika /Vijesti/2023/Studeni/09 studenog/IMG-20231109-WA0017.jpg

Hrvatska je podržala pravo Izraela na samoobranu, ali i pozvala na zaštitu civila u Pojasu Gaze gdje bjesni sukob Izraela i palestinskog militantnog pokreta Hamas.

Govoreći na međunarodnoj konferenciji u Parizu, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je naglasio snažnu podršku Hrvatske pravu Izraela na samoobranu te osudio brutalni teroristički napad Hamasa, istaknuo nužnost bezuvjetnog puštanja talaca, kao i potrebu zaštite civila u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom, priopćio je MVEP.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otvorio je "humanitarnu konferenciju" koja ima cilj deblokiranje dopreme humanitarne pomoći Gazi, bez velikih nada u napredak jer na konferenciji nema izraelske vlade i čelnika arapskih država.

Potrebno osigurati humanitarne koridore i humanitarne stanke

Grlić Radman je istaknuo da je potrebno osigurati humanitarne koridore i humanitarne stanke te je podsjetio da je Vlada u Zagrebu dosad donirala milijun i 250 tisuća eura za hitnu humanitarnu pomoć stanovništvu Gaze.

Rekao je da je Hrvatska spremna uključiti se u zajedničke inicijative, poput ciparske inicijative za uspostavom pomorskog humanitarnog koridora te se založio za pomoć Egiptu i Jordanu, koji su izravno pogođeni posljedicama ovog sukoba, stoji u priopćenju.

Konferencija je okupila države članice Europske unije, institucije EU-a, države regije, regionalne organizacije, agencije Ujedinjenih naroda, Palestinsku samoupravu, te brojne nevladine organizacije koje djeluju na terenu.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti