Dani hrvatskog turizma: Održivost turizma znači dugoročnost, poštivanje prostora i čovjeka

Slika /Vijesti/2023/Studeni/09 studenog/Ministrica Brnjac DHT.jpg

Održiv razvoj turizma znači dugoročnost i poštivanje ekoloških, ekonomskih i socijalnih načela, s naglaskom na zadovoljstvo stanovnika, a bitan je da Hrvatska ne zaostaje, da sačuva zemlju, baštinu i mlade ljude, poručila je s Dana hrvatskog turizma (DHT) ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

DHT kao godišnji skup turističke struke počeo je u danas u Rovinju, okupio je oko 1200 sudionika, koji će u dva dana (9. i 10. studenoga) analizirati rezultate i trendove u turizmu, od kojih je najveći održivost, kojeg slijedi i reforma turizma s novom strategijom, ulaganjima bespovratnim sredstvima iz NPOO-a i drugih izvora te novi zakon o turizmu.

"Nadamo se da će zakon proći i skoro drugo čitanje u Saboru, a primjedbe i prijedloge još primamo i razmotrit ćemo sve. Takav zakon smo već ranije trebali imati, prije 10-15 godina, radili smo ga u suradnji i sa sektorom i znanosti. Uz sve drugo, cilj je doći do nužnog upravljanja turizmom, ali i cjelogodišnjeg turizma", naglasila je ministrica.

Za turizam 2030. u Hrvatskoj rekla je da ga vidi s više kvalitetnijeg smještaja i konkurentnosti te da se "veseli svim održivim projektima i destinacijama koje će sačuvati stare gradske jezgre, razviti nove turističke proizvode i otvarati radna mjesta".

Istaknula je i kako se radi na 'jačanju' Hrvatske turističke kartice važne za domaće turiste zbog popusta koje mogu uz to ostvariti. 

ADAC: Hrvatski turizam s dobrom perspektivom u Njemačkoj

Ministrica Brnjac sastala se na DHT-u s predsjednikom za turizam njemačkog auto kluba ADAC Karlheinzom Jungbeckom, s kojim je prije dvije godine potpisala memorandum o suradnji s ADAC-om, koji uz ostale većinom provodi ispostava HTZ-a u Munchenu na čelu s Nerom Miličić, koja je istaknula važnost te suradnje zbog snage njemačkog tržišta ali i ADAC-a.

"ADAC ima 21,5 milijuna članova u Njemačkoj, a više od 80 posto Nijemaca vjeruje njihovim preporukama i ova suradnja je jako važna", kazala je Milićević, što je potvrdio i Jungbeck dodajući da je to "unikatna suradnja" i predviđajući dobru perspektivu hrvatskom turizmu s tog tržišta i za 2024.

Upozorio je pritom da su Nijemci sve osjetljiviji na cijene zbog porasta troškova života i kod njih te da bi Hrvatska trebala biti opreznija s cijenama, posebni u kampovima, odnosno da je povećanje opravdano samo ako to prati kvaliteta, koja je jako važna njemačkim turistima, najbrojnijima u Hrvatskoj.

Unatoč poskupljenjima ove i prošle godine, hrvatski kampovi s pet zvjezdica po ocjenama ADAC-a zadržali su visoko treće mjesto u Europi, iza Italije i Francuske/Monaka.

Jungbeck je najavio da će ADAC ministrici Brnjac u veljači 2024. na sajmu u Munchenu dodijeliti priznanje ADAC-a Kristofor medalju za poslovnu suradnju. Rekao je da je to priznanje do sada dobilo tek par ministara i iskazuje povjerenje i čast partnerima, na čemu se zahvalila i ministrica i direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Brnjac je suradnju s ADAC-om ocijenila odličnom i važnom i za turizam i za promet (Jadrolinija, autoceste i dr.) te će se ona nastaviti, uz obostrano uvažavanje održivih načela u zajedničkim projektima.

Tri gradonačelnika o zakonu o turizmu

"Nema turizma bez upravljanja destinacijom i tu moramo imati izvršnu ovlast da možemo raditi što treba, a nadamo se da će novi zakon o turizmu tome pridonijeti i brzim donošenjem pratećeg pravilnika inače će i to ostati samo slovo na papiru", poručio je s panela o održivosti rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga.

I njega, kao i druga dva gradonačelnika na panelu - dubrovačkog Matu Frankovića i pulskog Filipa Zoričića, zakon o turizmu raduje jer očekuju da će konačno omogućiti da lokalna samouprava određuje što, gdje i koliko treba od turističke ponude, posebice smještajne, a time će se boriti i protiv daljnje apartmanizacije.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti