Grlić Radman: Ohrabrio sam osmoricu pritvorenika i poručio im da je Vlada uvijek uz naše državljane, bez obzira gdje su

Slika /Vijesti/2023/Kolovoz/21 kolovoza/GGR Atena.jpg

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, nakon posjete nekim od uhićenih hrvatskih državljana gostovao je u Dnevniku Nove TV, kazavši da je ohrabrio pritvorenike i poručio im da je Vlada uvijek uz naše državljane bez obzira gdje su i što su počinili.

"Posjetio sam najveći grčki zatvor Kordalos gdje je osam mladih ljudi, hrvatskih državljana. Oni su djelovali zbunjeno, nisu ni svjesni u kakvoj su situaciji sada, ali sam ih ohrabrio, jer Vlada i svi mi, uvijek smo uz naše državljane, bez obzira gdje su i što su počinili. To je naša ljudska i profesionalna obaveza", poručio je Grlić Radman. 
 
Kazao je da je susret bio dirljiv, da u pritvorenici svjesni svih napora koje ulaže premijer Plenković i članovi Vlade.
 
"To je jamstvo sigurnosti da im se neće ništa u tim zatvorima dogoditi. Sad žele što prije kući, ali to ne ovisi o nama nego o neovisnom grčkom pravosuđu. Što se tiče uvjeta u zatvorima oni su zbrinuti", rekao je ministar.
 
Pritvorenici su sigurni, zadovoljni su brigom za njih
 
Grlić Radman je dodao da predstavnici veleposlanstva redovito obilazi pritvorenike te da se nitko od njih nije žalio da im nešto nedostaje.
 
"Sigurni su. Njih osmorica izdvojeni su u jednoj posebnoj jedinici. Izrazili su zadovoljstvo brigom", kazao je ministar. 

Grlić Radman poručuje da nisu razgovarali o snimci, no to je pitanje postavljeno hrvatskom i grčkom premijeru koji su otklonili mogućnost osobnih komentarima. "To ostaje na istražiteljima", kazao je ministar, dodavši da će se nakon istrage vidjeti baca li to novo svjetlo na slučaj.
"U svakom slučaju dobro je eliminirati bilo kakvu upletenost hrvatskih državljana u nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Ubojstvo treba rasvijetliti. Naravno da svaki daljnji korak u istrazi može otkloniti bilo kakvu sumnju i olakšati njihov položaj," ocijenio je. 
 
Hrvatska je predala prijedloge grčkoj strani u kojima traži da se hrvatskih građanima zajamči sigurnost, omogući i brzo suđenje te deportacija onih koji ne podliježu kaznenoj odgovornosti.
 
"To je naša pozicija, naše viđenje situacije, mi smo izrazili sućut grčkoj strani. Grčke vlasti će razmotriti taj naš prijedlog. Mi smo razumjeli da tu postoji volja", rekao je Grlić Radman, dodavši da donekle olakšava situacija i činjenica da su Hrvatska i Grčka članice EU-a i da dijelimo iste vrijednosti. 
 
Što se tiče DNK analize, ministar je kazao kako se čini da DNK analiza nije pouzdana te da se istraga vraća na nadzorne kamere.
 
Sutra sastanak s grčkim kolegom Gerapetritisom
 
"Tužiteljstvo je podignulo optužnicu koja podrazumijeva kazneni postupak, trebaju se utvrditi elementi za kazneni progon ili za prekršaje. Danas smo čuli da bi to moglo biti u nekoliko tjedana, a ne u nekoliko mjeseci i to je dobra vijest", poručio je ministar najavivši da će se sutra sastati s grčkim kolegom Giorgosom Gerapetritisom.
 
Izvor: Vlada / Nova TV

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi | Gordan Grlić Radman