Grlić Radman za Dnevnik HTV-a: Srbija nije svjesna da mi nismo u SFRJ, Hrvatska je članica EU-a i NATO-a

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman gostovao je u Dnevniku HRT-a. Komentirao je, između ostalog, i odnose sa susjedima.

Komentirajući spor oko KFOR-a, rekao je da Srbija treba shvatiti geopolitičku realnost.

„Mi o raspoređivanju naših snaga razgovaramo s našim partnerima, saveznicima unutar NATO-a, Srbija tu nije partner. Hrvatska je priznala međunarodnu suverenost Kosova. U sklopu posjeta Kosovu posjetio sam 34. kontingent hrvatske vojske, koji je tamo pohvaljen. Razgovarao sam s generalom, njihovim zapovjednikom, Talijanom. Oni su jedna od najboljih jedinica koja pridonosi održavanju stabilnosti i mira u toj regiji. To što gospodin Vučić govori nas podsjeća da još uvijek, nakon 30 godina, Srbija nije svjesna da mi nismo u SFRJ, da je Hrvatska članica EU-a, da je članica NATO-a. Ako se sjetimo gospodina Vučića koji je u ožujku 1995. govorio kako Glina nikad neće biti Hrvatska, onda to može govoriti o nečemu“, rekao je.

Na pitanje kakvim ocjenjuje pravni status hrvatske manjine u Srbiji, rekao je da ne gleda na to najbolje.

„Dali smo puno šansi u ovim godinama Srbiji, ali Hrvatska je došla do crvene linije. Činjenica je da ćemo u ponedjeljak, 10. svibnja, u Bruxellesu razgovarati o zapadnom Balkanu i europskoj perspektivi. Hrvatska je tu subjekt, a govorit ćemo o svim zemljama zapadnog Balkana. Da bih dobio autentičnost i legitimitet svoje intervencije, ja sam upravo posjetio sve ove zemlje. Doista sam ugodno iznenađen pozitivnim odnosom kosovskih dužnosnika koji su proeuropski i koji su vrlo korektno govorili o budućnosti Kosova. Hrvatska se zalaže za liberalizaciju viznog režima, čime bi se, smatramo, olakšao dijalog između Prištine i Beograda“, kazao je.

Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti