GSV: Teška godina u kojoj je unaprijeđen socijalni dijalog. Vlada nastavlja s mjerama potpore građanima i gospodarstvu

  • Slika /Vijesti/2022/12 prosinac/19 prosinca/VRH_5871 (1).jpg

Nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća održane u ponedjeljak, članovi su ocijenili kako je 2022. bila teška, no poboljšana je kvaliteta socijalnog dijaloga, dok će Vlada i iduće godine, koja će također biti složena, nastaviti s mjerama potpore građanima i gospodarstvu.

"Usprkos svim nedaćama držim da smo poboljšali kvalitetu socijalnog dijaloga, naučili smo da možemo imati različite stavove, a svejedno nastaviti komunicirati, ali i da je Vlada imala dobre namjere u pomoći građanima i poduzetnicima", rekao je predsjednik Vijeća članova Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ivan Mišetić.
 
Govoreći o sljedećoj fazi Zakona o radu, rekao je kako je danas po prvi puta iskristalizirano mišljenje i sindikata i poslodavaca kako rado sljedeće godine ne bi mijenjali ništa jer im je potrebno više vremena radi usuglašavanja stavova.
 
HUP je tako mišljenja kako je potreban jednostavniji ZOR, a više granskih kolektivnih ugovora kako bi ostalo prostora za pregovaranje.
Na sjednici su, između ostalog, imenovani predsjednik i dva dopredsjednika GSV-a u sljedećoj rotacijskoj godini.
 
Tako će u 2023. GSV-om predsjedati HUP, a Mišetić će biti predsjednik, dok će dopredsjednici biti ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.
 
Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata  Krešimir Sever je pak naglasio kako postoji razlika među sindikatima jer se Novosel zauzeo da se u idućem razdoblju ne otvara ZOR, no NHS smatra kako postoje stvari koje se trebaju doraditi.
 
"Dok na poslodavačkoj strani ne postoji ozbiljna volja za ozbiljno kolektivno pregovaranje, sve što je moguće treba rješavati kroz ZOR kako bi se zaštitio široki krug radnika koji nisu pokriveni kolektivnim ugovorom", istaknuo je Sever, upozorivši kako je u Hrvatskoj kolektivnim ugovorom pokriveno oko 46 posto radnika, od toga u privatnom sektoru jedva 20.
 
Plenković na twitteru: Radit ćemo na očuvanju gospodarskog rasta i socijalne kohezije
 
Pomoćnik ministra Dražen Opalić rekao je kako su na sjednici dane glavne poruke Vlade za sljedeću godinu, a to razvoj putem zelenih i digitalnih tehnologija, ulaganje u daljnju energetsku neovisnost Hrvatske, prvenstveno preko LNG terminala i njegovog eventualnog proširenja, iskorištavanje sredstava iz NPOO-a, gdje smo po povlačenju sredstava među najuspješnijima u EU. 
 
Opalić je također dodao kako će se dalje razgovarati o ZOR-u ako bude takav dogovor sa socijalnim partnerima, no smatra kako bi se trebali fokusirati na oživotvorenje postojećih dogovorenih stvari kako ne bi ostale mrtvo slovo na papiru.
 
Premijer Andrej Plenković koji je sudjelovao na sjednici, ali nije davao izjave, na twitteru je poručio kako je nastavljen kvalitetan dijalog sa sindikatima i poslodavcima o nizu aktualnih tema i prioritetima Vlade u 2023.
"U krizi snažno stojimo iza hrvatskih gospodarstvenika, radnika i svih građana. Zajedno ćemo raditi na očuvanju gospodarskog rasta i socijalne kohezije", napisao je.
 
Izvor: Hina / Vlada


Pisane vijesti