GSV: Većina socijalnih partnera podržala paket zdravstvenih zakona

Većina socijalnih partnera na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) podržala je paket zdravstvenih zakona, koji će biti upućeni u drugo saborsko čitanje.

ZAGREB, 5. srpnja 2006. (Hina) - Većina socijalnih partnera na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) podržala je paket zdravstvenih zakona, koji će biti upućeni u drugo saborsko čitanje.

Suzdržan je bio samo Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) jer se, po tvrdnjama predsjednika GSV-a i v. d. predsjednika SSSH-a Ivana Tomca, nije poštivala procedura prilikom pripreme zdravstvene strategije i zakona.

U cilju što pravičnijeg sustava, u Zakon o zdravstvenom osiguranju unesen je prihodovni cenzus svih članova obitelji, rekao je novinarima ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić.

U zdravstvenim je zakonima, među ostalim, utvrđen 48-satni radni tjedan u koji ulaze dežurstva i pripravnosti, ukinuta je radna obveza u slučaju štrajka, a o listi lijekova svoje mišljenje trebala bi davati struka, odnosno Hrvatska liječnička komora.

Socijalni partneri podržali su i model javno-privatne suradnje u sustavu socijalne skrbi, koji im je predstavio ministar Ljubičić.

Dogovoreno je da će se napraviti cjelovita snimka stanja socijalnih ustanova za stare, nemoćne i bolesne, pa bi u tom smislu do kraja godine trebali biti razmotreni modeli javno-privatnog partnerstva.

Socijalni partneri izrazili su zadovoljstvo rebalansom proračuna te pohvalili izvješće o radu Državnog inspektorata za 2005. godinu.

Dogovoreno je da se do kraja mjeseca organizira tematska rasprava o problemima koje je državni inspektorat naveo u svojem izviješću, a tiču se malog broja i slabe motiviranosti inspektora, zastare postupaka, te mogućnosti proširenja ovlasti sindikalnih povjerenika.

Također je bilo riječi o nacrtu prijedloga Zakona o obrazovanju odraslih, koji bi se trebao prije upućivanja u drugo čitanje vratiti na doradu.



Pisane vijesti