Predsjednik Vlade: Gopodarki rast i smanjenje deficita razlog su rebalansa proračuna

Snažan gospodarski rast, povećanje prihoda i smanjenje fiskalnog deficita razlozi su zbog kojih Vlada predlaže rebalans državnog proračuna za ovu godinu, izjavio je danas premijer Ivo Sanader, predstavljajući u Hrvatskom saboru predloženi rebalans proračuna.

ZAGREB, 5. srpnja (Hina) - Snažan gospodarski rast, povećanje prihoda i smanjenje fiskalnog deficita razlozi su zbog kojih Vlada predlaže rebalans državnog proračuna za ovu godinu, izjavio je danas premijer Ivo Sanader, predstavljajući u Hrvatskom saboru predloženi rebalans proračuna.

Premijer je saborskim zastupnicima poručio da Vlada predlaže rebalans koji u potpunosti ostvaruje glavne strateške ciljeve - osiguranje makroekonomske stabilnosti, veća stopa gospodarskog rasta, veći životni standard građana.

Sanader je istaknuo da je u prvom tromjesečju ove godine zabilježen rast BDP-a od šest posto - u istom razdoblju lani bio je 5,2 posto -, za 11,4 posto povećani su prihodi, bilježi se najniža stopa nezaposlenosti u zadnjih sedam godina, rast industrijske proizvodnje i gospodarskih aktivnosti.

No, najvažnijim je ocijenio smanjenje fiskalnog deficita - u prvih pola godine 2006. deficit je bio 2,1 milijardi kuna, a u istom razdoblju lani 4,3 milijardi.

Deficit se danas, kaže premijer, kreće oko tri posto, a planirano je 3,3 posto, pa je, ističe, već polovicom ove godine Hrvatska usvojila kriterij europske monetarne unije po kojemu deficit ne smije biti veći od tri posto, a koliki će, uvjeren je, biti i na kraju godine.

Spomenuti pokazatelji, dodao je Sanader, jasan su signal domaćim i stranim ulagačima da je Hrvatska spremna postaviti i definirati, ali i ostvariti zacrtane ciljeve, i prije nego je planirala.

Smanjenjem deficita i zaduživanjem na domaćem tržištu, naglasio je, u zadnjih 15 mjeseci za 650 milijuna eura smanjen je vanjski dug, a smanjuje se, kaže, i pritisak na rast kamatnih stopa, bilježi rast privatnog sektora kao generatora gospodarskog rasta.

"Vlada danas predlaže ne samo izmjene i dopune proračuna za 2006., već instrument za ekonomski stabilniju i snažniju Hrvatsku, za modernu europsku državu s većim gospodarskim rastom, blagostanjem i većim životnim standardom građana", rekao je Sanader.

Ministar financija Ivan Šuker rekao je da smanjenje deficita na tri posto znači i 485 milijuna kuna više za državni proračun, a za taj će se iznos, kaže, Hrvatska morati manje zadužiti u ovoj godini.

"Smanjenje deficita fiskalni je doprinos zaustavljanju rasta vanjskog duga", dodao je Šuker.

Obrazložio je da se rebalansom predlaže povećanje proračunskih prihoda za 899 milijuna kuna i iznosit će ukupno 94,89 milijardi kuna, što je za 7,3 posto više nego lani.

Proračunski rashodi povećat će se za 413 milijuna kuna i iznosit će99,2 milijardi kuna.

Nakon rebalansa, najavljuje Šuker, više novca mogu očekivati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (423 milijuna kuna), Ministarstvo pravosuđa (92 milijuna), Ministarstvo poljoprivrede (54 milijuna), Ministarstvo znanosti (45 milijuna), te Fond za razvoj i zapošljavanje.



Pisane vijesti