Habijan je iskusan političar i zastupnik, može preuzeti odgovornost na izvršnoj razini

Slika /Vijesti/2023/Prosinac/18 prosinac/A. Plenković press.jpg

Damir Habijan dobio je podršku sva tri tijela, parlamentarne većine te Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-a, kazao je predsjednik Vlade u obraćanju novinarima. Najavio je Habijanovo predstavljanje na saborskim odborima te rekao kako očekuje njegovo potvrđivanje u Hrvatskom saboru.

Naveo je i kako su sa sjednice Vlade uputili priopćenje i formalni zahtjev za održavanje izvanredne sjednice Sabora.
 
"Ona će, prema riječima predsjednika Sabora Jandrokovića, biti u srijedu. Prije toga će biti Habijanovo predstavljanje na odborima", pojasnio je Plenković nakon sjednice proširenog Predsjedništva HDZ-a.
 
Najavio je sutrašnji sastanak Vlade sa županima u Virovitici, posjet Banovini u četvrtak te sastanak Vijeća za demografsku revitalizaciju u petak.
 
Za Habijana je rekao da je iskusan političar i zastupnik, odvjetnik je, pravnik koji se bavio korporativnim pravom, a prva mu je zadaća da preuzme konce u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, koje je veliko i ima jako puno nadležnosti.
 
"Ima jako puno tema kojima će se on baviti. Prvo neka iskoristi vrijeme do početka iduće godine da se dobro upozna s radom ministarstva", poručio je premijer.
 
Ministar ne mora biti osoba s profesijom iz nadležnosti ministarstva
 
Odbacio je oporbene kritike da mu je mana što je pravnik, kazavši da ministar ne mora biti osoba s profesijom iz nadležnosti samog ministarstva, a kao argument za njegovo imenovanje istaknuo je iskustvo.
 
"U fazi je da može preuzeti odgovornost na izvršnoj razini nakon niza aktivnosti na zakonodavnoj", ocijenio je Plenković.
 
Osvrnuo se i na broj ministara koji je otišao iz njegove Vlade, rekavši da je Macron promijenio 67 ministara u svojim vladama, a kraće je na vlasti nego što je Plenković predsjednik Vlade.
 
"Samo je dvoje od 30 ministara otišlo zbog sumnje na nezakonita djela, zbog aktivnosti koje su bile u vremenu dok su bili ministri", rekao je.
 
Navode da je dosad smijenio 30 ministara nazvao je potpuno pogrešnim argumentima koje koriste oni koji ne žele dobro Vladi.
 
Podsjetio je da je, primjerice, bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić postala glavna tajnica Vijeća Europe te na činjenicu da su 2020. godine bili izbori pa se radi o dvije vlade.
 
"Nema nikakvog jamstva da će netko tko je bio u jednoj Vladi biti i u drugoj", kazao je.
 
Za aferu "Mreža" ponovio je da je to afera oporbe, konkretno Mosta.
 
"Imate informacije koje se koriste protiv nas, a dio oporbe koristi to kao da je afera naša. Ne, afera je oporbena", ponovio je premijer.
 
Odbacio je spekulacije da država, odnosno vladina tijela ili ministarstva, plaća medije ne bi li oni hvalili Vladu.
 
Kazao je da već sedam godina, otkako je premijer, traži panegirike i hvalospjeve Vladi u medijima, ali ih ne nalazi.
 
"Koje su to medijske kuće, televizije, portali, novine, koji već sedam godina sustavno hvale Vladu", upitao je, te naglasio da vidi upravo suprotno, kako se svi trude kritizirati Vladu.
 
Nastavak dijaloga sa Srbijom o rješavanju otvorenih pitanja
 
Dodao je da bi bilo dobro da vidimo cjelokupno financiranje medija pa da znamo kako što funkcionira.
 
Plenković je podsjetio na neka postignuća ove Vlade: gospodarski rast, rast zaposlenosti, ulazak u Schengen i eurozonu, smanjenje inflacije, Rafale, infrastrukturne projekte i drugo.
 
"Hrvatska ima svoja postignuća koja su dobra", ocijenio je premijer.
 
Komentirao je izbore u Srbiji kazavši da mu je žao što DSHV nije osvojio mandat.
 
"Rezultati izbora su realnost. Meni je izrazito žao što DSHV nije ponovno osvojio mandat. To je ono što me brine, jer smo mi dali snažnu podršku Tomislavu Žigmanovu", kazao je, dodavši da to za nas znači da trebamo sa Srbijom raditi na ostvarenju onoga što je bilateralnim sporazumom dogovoreno skoro prije 20 godina, da Hrvati u Narodnoj skupštini Srbije imaju fiksni, zajamčeni mandat koji bi im jamčio političko predstavljanje u najvišem političkom tijelu.
 
"Mi nastavljamo voditi dijalog koji je usmjeren na rješavanje otvorenih pitanja”, rekao je Plenković.
 
Vlada nastavlja s politikom koja štiti građane i gospodarstvo
 
Najavljeno pojeftinjenje goriva nazvao je jako dobrim te poručio da Vlada nastavlja s politikom koja štiti građane i gospodarstvo.
 
"Mi smo tu radi građana, gospodarstva i dobrih rezultata u političkom i gospodarskom smislu. Naši rezultati i ostvarenja demantiraju sve napore koji bi to htjeli staviti u drugi plan", ocijenio je Plenković.
 
Kazao je kako se vesele izbornoj godini.
 
"Ovo je vrijeme da se vidi što smo ostvarili u odnosu na ono što smo obećali i što je alternativa te što ona nudi. To je bit ovoga o čemu smo govorili danas, zaključujući vrlo važnu godinu u našem mandatu", poručio je Plenković, najavivši 2024., godinu nekoliko izbora.
 
"Veselimo se tome da hrvatski građani odluče o daljnjem smjeru zemlje", zaključio je predsjednik Vlade. 

Pisane vijesti