​Horvat: Prvo zaštita zdravlja građana, a onda sređivanje posljedica na gospodarstvo

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, gostovao je danas u emisiji Studio uživo N1 televizije.
 
Kazao je da Vlada intenzivno radi na mjerama za ublažavanje posljedica koronavirusa na gospodarstvo, a na pitanje o detaljima pojedinih mjera,  zamolio je za strpljenje do sljedećega tjedna.
 
"Pojedinačni zahtjevi će se morati podnositi, bez obzira jeste li u statusu građanstva ili poduzetništva", rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat, odgovarajući na pitanje kako će funkcionirati najavljeni tromjesečni moratorij na otplatu kredita.
 
Najavio je 140 milijuna tekuće likvidnosti kroz aranžmane HBOR-a i HAMAG Bicro-a, a kaže i da idu na europske fondove po milijardu kuna za likvidnost. Najavio je i kredite od 1000 do 25 000 eura kroz HAMAG Bicro.
 
"Ide se prema tome da građani na jednostavan način dokažu da je kod njihovog poslodavca ili u poslovnom okruženju došlo do pada gospodarske aktivnosti zbog koronavirusa. "Nema uniformnih mjera, bit će strogo specijalizirane za one koji trpe zbog koronavirusa."
 
Od ponedjeljka najavljuje veliki set mjera koje će komunicirati online pa neće biti potrebe da se dolazi u poslovnicu banke. Veliki dio takvih aplikacija je na snazi u poslovnim bankama, a ubrzo će osposobiti HBOR i Hamag Bicro za to.
 
"Molim i tražim od građana jednu dozu strpljenja da bi dinamika bila što brža."
 
Minimalna plaća, kazao je, kreće za zaposlenike koje je poslodavac ostavio na radnim mjestima; država uskače s iznosom minimalne plaće i nitko neće biti izuzet iz te vrste pomoći.
 
"Jedna pomoć države ide u prilog poslodavcu gdje mu se financira iznos minimalne plaće kako se radnici ne bi otpuštali. Ako poslodavac ne može zadržati radnike, oni idu na Zavod za zapošljavanje, a osigurana su sredstva da se kroz naknade tim ljudima pomogne", ističe ministar.
 
Odgoda ili oprost?
 
"U ovom trenutku krenuli smo govoriti o odgodi, ali otvaramo si mogućnost da u sljedećim mjesecima odluke mijenjamo. Lako je danas biti kritičar, ali imati zadatak koji danas ima kolega Marić, mislim da u ovakvoj situaciji nije nimalo lako. "Ova dva mjeseca moramo održati minimalne funkcije funkcionalnosti države", rekao je.
 
"Prvi korak nam je stvoriti zakonodavni okvir u kojem možemo donositi odluke. Zahvaljujući tome, samo danas će biti izglasano 17,18 novih zakonskih odredbi."
 
Ministar je zaključno rekao da je prvi prioritet sprečavanje širenja virusa i zaštita zdravlja ljudi, a nakon toga ide sređivanje posljedica na gospodarstvo.
 
(Izvor: N1)

Pisane vijesti