Horvat: Strateški partner u sljedećim danima mora jasno Vladi prezentirati ima li realne izglede financiranja Uljanika

Na pitanje novinara o situaciji u Uljaniku, te je li razgovarao s Tomislavom Debeljakom ima li on uopće 300 milijuna kuna koje bi trebao uložiti, kao i postoji li opasnost da se s Debeljakom ponovi priča kao s bivšim strateškim partnerom Dankom Končarom, Horvat je kazao da ne želi ulaziti u njegovu poslovnu politiku i ima li kao odabrani strateški partner realne izglede financiranja, no kako će u sljedećih nekoliko dana on to jasno morati Vladi prezentirati i dokazati.

Odgovarajući na pitanja novinara na marginama konferencije "InvestCro: Je li Hrvatska spremna za nove investicije?“, Horvat je rekao kako je svjestan da budućnosti Uljanik Grupe nema bez kvalitetnih radnika te kako postoji problem s njihovim odljevom u druga europska brodogradilišta.

Napominje da trenutno problem nije samo u teškom pronalasku sredstava potrebnih za ulazak u program restrukturiranja, već i u činjenici da se, kada se daju obećanja naručiteljima brodova u Puli i Rijeci, zadani rokovi u tim ugovorima vrlo teško poštuju. 

"Bio sam s vlasnicima kompanije, odnosno naručiteljima najvećeg broda koji se u ovom trenutku u Hrvatskoj gradi, a njima nije prvi prioritet financiranje, oni to mogu financirati i sami, već im je prvi prioritet staviti na list papira obvezu da će se taj brod završiti zaključno s 1. rujnom", pojašnjava ministar Horvat.

Upozorava da će se, ako za nekoliko dana Vlada, strateški partner i Uprava Uljanika na stol ne stave prihvatljiv model, odljev radnika nastaviti, kao i erozija oba brodogradilišta te smatra da tada ne bi bilo perspektive za završetak četiri broda.

Na pitanje novinara o slučaju radnika koji je prodao djetetova invalidska kolica da bi imao za život, ministar je odgovorio da može suosjećati sa svim radnicima koji su lošim poslovnim politikama dosadašnjih Uprava upali u takvu situaciju.

Ministar podsjeća da je država cijelu prošlu godinu isplaćivala plaće radnicima i u 3. maju i Uljaniku, a poručuje da će kroz program ili međufinanciranje Vlada sigurno pronaći mehanizam da kroz plaćanje dobavljača, pronalazak modela završetka četiri broda, nađe i model isplate barem tri plaće za radnike 3. maja i Uljanika.

O refinanciranju Agrokora

Zamoljen za komentar informacije da se mnoge kompanije koje su sudjelovale u roll-upu za Agrokor rješavaju svog udjela, a među njima i dobavljači, te upitan ima li kakve pozitivne vijesti o refinanciranju Agrokora, Horvat je kazao da će izvanredna uprava s provedbom nagodbe krenuti u trećem mjesecu, te da u ovom trenutku postoji interes za financiranje odnosno refinanciranje roll-up kredita pod ipak povoljnijim financijskim uvjetima.

"To predstavlja dobar temelj i nadu da ćemo sve obveze koje smo prihvaćanjem nagodbe preuzeli, kroz dobru filozofiju i poslovnu politiku i refinanciranje takvog opterećenja, u sljedećih tri do pet godina ispoštovati", izjavio je Horvat.

Upitan pak kakva je to poruka da svoj udio prodaju pojedini dobavljači koji su dobili robni roll-up, odnosno priliku da sa svojom robom budu prisutni na policama Konzuma, Horvat je odgovorio da se ne želi miješati u poslovnu politiku pojedinih dobavljača, te je podsjetio da je jedna od činjenica sklapanja nagodbe bila i perspektiva da hrvatski dobavljači na policama Konzuma ostanu sljedećih pet godina. 

"Mislim da je to dobra poruka za svakog dobavljača iz Hrvatske, a "business to business" ugovori koji se u ovom trenutku događaju i eliminiranje svih onih nepoštenih trgovačkih praksi koje se u ovom trenutku kroz Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja provode, mislim da su perspektiva da još uvijek danas Agrokor, a sutra kompanija pod nekim drugačijim nazivom, stane na svoje noge i bude jedan od regionalnih igrača", poručio je ministar Horvat.

Izvor: Hina



Pisane vijesti