Horvat za HRT: Dvije ključne odluke za 3. maj donijet će se na sjednici Vlade 22. kolovoza

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u središnjem Dnevniku HRT-a ocijenio je posjet premijera 3. maju kao konkretnu namjeru da se rehabilitira proces gradnje u toj tvrtki. 

Istaknuo je da bi se na sjednici Vlade 22. kolovoza trebale donijeti ključne odluke kojima će se osigurati deblokada računa i proces proizvodnje.

Naglasio je da se poduzima sve kako bi se s procesom međufinanciranja krenulo odmah nakon te sjednice Vlade. 

"Ono što u ovom trenutku ide u prilog svim akterima ovoga procesa je da su ugovori o izgradnji, opremanju ili završetku izgradnje tri broda -  stornirani. Do trenutka dok se ti ugovori ne obnove, nema nikakvog dodatnog troška. Željeli bismo da u procesu definiranja konkretnog troška znamo točno koliki će biti trošak izgradnje ili dovršetka brodova. Kad Uprava s naručiteljima sklopi konkretne uvjete, odnosno definira po kojoj cijeni će se ti brodovi prodati naručiteljima, znat će se razlika. Tada ću transparentno, kao i do sada, izaći s tom brojkom pred hrvatske građane", rekao je Horvat.

Izjavio je i da se računa s tim da će u državnom proračunu biti dodatnog prihoda. 

"Razlika između onoga što želimo investirati u završetak tih brodova i onoga što očekujemo u prodajnoj aktivnosti, bit će četrdesetak milijuna kuna", kazao

Sindikalne akcije u Uljaniku odvratile su naručitelje od dovršavanja brodova u Puli

Na pitanje zašto Vlada spašava 3. maj, a ne i Uljanik, Horvat je izjavio da su lani u listopadu nakon tri sastanka s naručiteljima bili vrlo blizu potpisa memoranduma s kojima bi se nastavio kontinuitet i završetak tih brodova u Puli. 

- Nakon toga dogodile su se određene sindikalne akcije koje su naručitelje odvratile od mogućnosti da se brodovi završavaju u Puli. Na potpuno isti način krećemo na rehabilitaciju brodogradilišta u Rijeci. U ovome je trenutku i s Upravom i sa sindikatima i s radnicima potpuno drugačija atmosfera i potpuno drugačiji ritam pregovora, rekao je Horvat.

Uz kontinuitet izdavanja jamstava, i kontinuitet izgradnje brodova

Govoreći o Brodosplitu rekao je da je Tomislavu Debeljaku izdano jamstvo za novogradnju. 

"Cijelo vrijeme zagovaramo tendenciju da kontinuitet u izdavanju jamstava bude popraćen kontinuitetom izgradnje brodova, isporukom i povratkom tih jamstava u državni proračun.

Dionica Petrokemije je bila 10 kuna, a danas je 66 kuna

Osvrnuo se i na upravljanje kutinskom Petrokemijom. 

"U trenutku kada smo zaključili privatizacijski ciklus vrijednost dionice bila je 10 kuna. Danas burzovno dionica Petrokemije vrijedi negdje oko 66 kuna. Želja je i namjera da i tih 17,8% vlasništva, država u jednom trenutku stavi u privatne ruke, ali tekk kada dionica dobije svoju tržnu vrijednost iznad 100 kuna  - tada ćemo raspolagati s portfeljem države u Petrokemiji."

Odgovarajući na pitanja o privatizaciji nekih drugih državnih portfelja, kazao je kako želi da Hrvatska iz svog portfelja istisne prvo ona trgovačka društva u kojima ima pakete temeljem kojih ne može utjecati na menadžerske odluke. 

- Dakle, sva ona trgovačka društva u kojima država ima 3, 5 ili do 10% vlasništva otići će u prodaju. Mislim da u ovome trenutku nema smisla imati participaciju državnog vlasništva u takvim trgovačkim društvima. Nakon toga, kada se riješimo onih koji su trenutačno problem za državni proračun, razgovarat ćemo i o nekim drugim trgovačkim društvima.

Izvor: HRT



Pisane vijesti | Darko Horvat