Horvat za RTL: Radnicima 3. maja osigurali smo tri plaće. Ne budu li se svi držali dogovora, ovo su zadnja jamstva

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je gostujući u RTL-u Danas rekao da je Vlada opet podmetnula leđa i odlučila dati jamstvo i garancije no dodaje da će to ujedno biti i posljednja ne budu li se svi akteri u ovom procesu držali onog što je dogovoreno.
 

150 milijuna kuna za ponovno pokretanje proizvodnje
 
''Mi smo ovaj proces podijelili u četiri faze, prvu i drugu smo objedinili. 150 milijuna kuna nije provizorna priča, priča koja je izmišljena. Na temelju pomne analize, trebat će oko 90 milijuna kuna za postupak deblokade računa, oko 60-ak milijuna kuna za pokretanje proizvodnje. Tek u konkretnim ugovorima s naručiteljima brodova ćemo znati koliko će novca još trebati za dovršetak brodova i koliko ćemo prihodovati, odnosno koliko ćemo i kojom dinamikom sredstava vratiti u državni proračun", rekao je Horvat.
 
Ministar uvjerava da će biti dovoljno sredstava i za isplatu zaostalih plaća radnicima.
"U ovih 60 milijuna kuna osigurane su i tri naredne plaće. Mislim da će od svih biti najzadovoljniji upravo radnici."
 
 
Kad je riječ o strateškim partnerima, ministar ističe kako je situacija sada potpuno drugačija nego prije godinu dana.
 
Novi uvjeti za pregovore sa strateškim partnerima
 
''Prije nešto više od godine dana imali smo opterećena brodogradilišta nenaplaćenim državnim jamstvima, vrlo teški pregovori s onima koji su bili zainteresirani. Danas imamo potpuno drugu situaciju. Država je platila sve obveze producirane nesmotrenim poslovnima potezima,. Danas je početak novog ciklusa pregovora u novim uvjetima", rekao je Horvat.
 
U ovom trenutku Uljanik je u stečajnoj proceduri. Skupština vjerovnika je zakazana za 6. rujna, a do tog trenutka Vlada mora odlučiti hoće li se pristupiti likvidaciji Uljanika ili temeljem stečajnog plana nastaviti završetak brodova u pulskom škveru.
 
"Ja sam rekao da nema razlike u pristupu problemu u Puli i u Rijeci, želja je da se i u Puli završe brodovi.''
 
Povećanja plaća u skladu s planiranim državnim proračunom
 
Ministar Horvat je komentirao najavljene štrajkove u zdravstvu, školstvu, ali i javnom prijevozu.
 
''Kolega Marić je jasno iznio svoj stav. Moj je stav da trebamo nastaviti s procesom konsolidacije javnih financija, pristupiti odgovornoj politici i vraćanju javnog duga. To nas je dovelo do toga da nam se kreditni rejting podigao, da se zadužujemo jeftinije, da imamo konkretnije razgovore s budućim investitorima. Nadaju se većim plaćama i svi poduzetnici. Želimo bržu dinamiku rasta plaća,'' kaže ministar.
 
''U izbornu proceduru smo ušli s određenim obećanjima, naša želja je da ih i ispunimo. Senzibilizacija ministara s ljudima koji njima odgovaraju je meni jasna, ali ja sam stava da će se dati određena rasterećenja, biti će određenih povećanja, ali u sve u skladu s onim što državni proračun može trpjeti'', zaključuje Darko Horvat.
 
Izvor: Vlada / RTL
 

Vijesti iz medija | Ekonomija | Darko Horvat